Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Yield management* ali kaj ima marketing s cvičkom?

| 4 Comments

*Upravljanje prirastka, ali tako nekako.

Zapomnite si ta izraz. Ker to bo bistvo marketinga v prihodnosti.

Izraz je doma v kmetijstvu, agronomiji. Pove nam, koliko neke poljščine pridelaš na njivi dane površine. Prirastek je odvisen od priprave zemlje, kakovosti semena, gnojenja, zaščite pred škodljivci, vremena.

Yield management v marketingu je tisto, kar sledi segmentaciji. Če je izhodišče marketinga v analizi 4P, product, price, place, promotion, je njegovo nadaljevanje v razkosanju produkta v portfelj, cene v kompleksno cenovno politiko, distribucije v multichannel prodajo, ter promocije ciljanje na vsak segment posebej, je to kar sledi vsemu skupaj yield management.

Razpoložljivih virov za vlaganje je vedno le omejena količina, prirastek pa je odvisen od kakovosti vlaganja. Odločitve, ki jih zahteva yield management so: ali več vložiti v segment A ali več v segment B, s kakšno frekvenco stranke obveščamo, koliko delamo na razvoju produktov, ali je bolje širiti distribucijo, ima osebje dovolj znanja, in tako naprej.

Vse skupaj je vse bolj podprto z znanostjo, z meritvami, z excelom. Vse manj prostora je za blef. V marketingu se bo v naslednjih letih zgodilo isto, kot se je zgodilo s pridelavo cvička na Dolenjskem. Še 20 let nazaj je cviček nastajal v tradicionalnem objemu zidanic Bočja, Razkrižja, Gadove peči in drugih hribčkov, v procesu ni bilo natančnosti, komaj kaj se je tehtalo, sladkorje je nadziral redkokdo, pecljanja ni bilo, o čem kompleksnejšem ni bilo niti govora. Pa se je zgodil certifikat PTP in so se Jarkoviči, Zajci in drugi njim podobni podobni zganili. Namesto kislice v glažu za zenf za 1,5€ na liter, se cviček danes prodaja po 4 do 6€ na liter, pije se ga iz pravih vinskih kozarcev, kislost pa je v drugem planu. Mešanica modre frankinje, kraljevine in drugih sort (ne sprašujte me, jih ne poznam dovolj dobro) je iz motne brozge napredovala v bistro in žlahtno kapljico z izjemnim karakterjem.

Podobno se bo zgodilo z marketingom. Brozga samozvanih tržnikov brez vsake podlage v strokovnosti in resnem delu se bo umaknila tistim, ki bodo delo in pridobivanje znanja vzeli zares. Megla, ki smo jo tržniki sami spustili na polja trženja, se bo razkadila. Kar bo ostalo, bo marketing, kot bi moral biti že dolgo nazaj.

4 Comments

 1. “Podobno se bo zgodilo z marketingom. Brozga samozvanih tržnikov brez vsake podlage v strokovnosti in resnem delu se bo umaknila tistim, ki bodo delo in pridobivanje znanja vzeli zares. Megla, ki smo jo tržniki sami spustili na polja trženja, se bo razkadila. Kar bo ostalo, bo marketing, kot bi moral biti že dolgo nazaj.”

  Vprašanje je Kdaj?
  Nič ne kaže, vsaj ne u Sloveniji. Zdi se mi, da je Slovenija nek izoliran otoček, kjer se uspešnost ne meri po kvaliteti storitve (primer Nemčiji kjer že sam trg (beri: suvereni posamezniki) spucajo nesnago in se zato prva pobrala iz krize in beleži neverjetno gospodarsko rast), temveč še vedno in enako kot pred časom z … ja, prodajanjem megle. Že če se sprehodiš skozi zaposlitvene oglase, so ti le trženje oglasnega prostora, skrbniki ključnih strank in podobne fraze, ki nimajo nobene zaslombe. Namreč po mojem mnenju lahko furamo marketing samo, če mamo neko trdno zaslombo. Marketing se gre lahko mercedes, saj njihova umetnost (ej sori morm: http://www.youtube.com/watch?v=12wSs4PEUWE) prikazuje neverjeten inženiring. Trženje se lahko grejo avstrijci, saj jim je za nasmejanimi obrazi uspelo na vsak hrib montirati 6zitcen-sedežnico in na 2000m mestece iz sanj. Nenazadnje, pa ga s težkim srcem omenim, Boscarol s svojimi ultralahkimi aviončki. Pač mu je uspelo narest 90% perpetum mobile. Ne more ga pa delat nek Tuš k štacuna zgleda k neka italijanska veleprodaja, njihov mobisignal pa ne dela niti v maxiju al pa cankarju.

  Mogoče da se res počaš puca trg, ampak kar je huj, še zmeri se ni spucal tistih, ki ta začaran krog vodjo. Ker kot vedno, vse se začne in konča pri ljudeh, ne pa pri frazah, kot je marketing.

  Ej…lepe praznike a ne:).

 2. Ha! Kadar se življenje primerja z vinom, vedno rad prisluhnem/preberem! In veš kako pravijo za cviček, dober je, vino pa ni :devil:

 3. @napo

  A) po starših sem dolenjc
  B) cviček je <3

 4. zanimiva teza, ki zagotovo v precej točkah drži … edina težava je, da cviček še vedno ni resno vino, razen za dolenjce …

Leave a Reply

Required fields are marked *.