Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Ideja –> Izvedba –> Distribucija

| 4 Comments

Ideje so kot otroci, ubijajte svoje otroke.

Preden me obtožite za detomorilca, naj vas pomirim. Izjava nima zveze z otroci, res ne, ima pa toliko več opravka s selekcijo idej. Prva ideja, ki se vam pripodi v glavo, zagotovo ni najboljša, če pa je, vas daje resno pomanjkanje domišljije, da o samokritičnosti ne govorim.

Ob tem bi kreativci rekli, no saj, zmislimo si dobro idejo, pa bo. Jok, ta zapis je do idej še bolj kritičen kot tisti prvi stavek. Hja, ne do idej kot takih, ampak do lahkomiselnosti, da dobri ideji nujno sledi dober rezultat.

Naka.

Dober rezultat je v največji meri odvisen od uspešnosti ditribucije izvedene ideje. Ne od ideje, ne od izvedbe ideje. Od distribucije. Pika. Od distribucije! Klicaj!

Heh. Cuzak, spet si v push svetu, kjer vse narediš sam, bo porekla Evgenija, ona ve, katera 😉 Kaj pa pull? Kaj pa ideje, pred katerimi se vse ruši? Ideje v čistem Theureaujevskem smislu, da nič ni močnejše od ideje, katere čas je prišel.

Ja, Cuzak stavi na push. Le da tega pusha ne izvajam neodvisno od konteksta, ampak ga izvajam takrat, ko ocenim, da je okolje, no trg, primeren. Na pull ne računam, če pa se zgodi, se do njega ravnam, kot se je potrebno ravnati do sreče. Nanjo sem pripravljen.

Zakaj tole pišem?

Zadnjič me je kolega prosil za nasvet. Velikemu slovenskemu podjetju nudi novo storitev, ki bi lahko imela velik vpliv na poslovanje. Velik pomeni vsaj 10% spremembe v produktnem portfelju, kar je za katerokoli firmo velik premik, če je tako velika, kot ta, o kateri sva govorila pa sploh.

Začela sva z idejo. Ocenila sva, da je obetavna, a sva jo pilila kar precej časa. Nato sem zahteval, da se od ideje umakne in naj pomisli na to, kako bo organizirana distribucija. O čem govoriš, Gregor? Ha, o bistvenem. Glej, ideja gor ali dol, če je ne bova znala spraviti pred čimveč ljudi, kaj bomo potem z idejo?

No, kako bo to podjetje izvedlo distribucijo? Bo na voljo le na spletu? Bo imelo partnerja med najbolj uveljavljenimi trgovci? Kje se bodo ljudje, zlasti člani ciljne skupine, srečevali s to našo ponudbo? Kje se zdaj?

Ugotovila sva, da v temelju obstajata dva načina. Prvi je klasični in zahteva vzpostavitev klasične fizične distribucije. Drugi je sodobni, s spletno stranjo, prodajo preko pošte, ter z močno informacijsko distribucijo. Slednja je lahko pull, a je še posebej lahko push.

Spletni puristi boste rekli, da je ključ v odličnem izdelku, no, spletni strani, storitvi. Pa ni res. Ključ je v tem, da se dobra ideja odlično širi. Malo znano, pa tudi pozabljeno dejstvo je, da se je tudi mimovrste=) v začetni fazi izjemno hitro širil zato, ker je Domenca znala vzpostaviti močno distribucijsko mrežo za svoje informacije. Iz Domence je namreč nastalo nekaj močnih portalov: simpatije.com, glasujzame.com in avtomobilizem.com. Vse tri so za mimovrste.com naredile podobno, kot POP TV dela za 24ur.com in vsa druga povezana spletna mesta.

Za prijateljev primer sem svetoval, da poleg dobre spletne strani večino truda vložijo v pridobitev lastnega medija, oziroma omrežja z laserskim fokusom na vsebinah, ki jih produkt zahteva. O produktu jasno ne morem govoriti, ker bi bilo prehitro jasno, o kom je govora.

In še nekaj. Določila sva cilj za čez 10 let. Hkrati pa tudi cilj za prvih 6 mesecev. Vse to sva zapolnila s ključnimi koraki in fazami. Tak je ta moj push.

4 Comments

  1. ps: mal sm OT, debatiram se nasploh o produktih, ne pa o teli strategiji v postu, s takim pushem se popolnoma strinjam (sam to itak ne vidm kot push nego bolj kot nek logičn plan)

  2. Zdi se mi, da imaš ti pod push v glavi bolj preboj produkta/storitve na trg, jz pa pod push vidm forsiranje stvari, ko je enkrat že tam… če gledaš sam na preboj pol ti seveda dam popolnoma prav.

    Kaj pa se dogaja zadi? Razumem d je vsaka poteza plod tržne raziskave iz 2345ih zornih kotov. In tut štekam, da je marsikdaj tisto, kar se zdi kot subjektivna odločitev nakupa, genialno zakamufliran push. Mogoče res gledam le nejbolj bleščeče zgodbe, ne pa tut sicer uspešna vsakdanja podjetja, ampak nikjer nism opazu pusha… lih sm brau o tem, kako bo šel Zuckerberg z svojim 50miljardnim FBjem na svetovno borzo … ni blo pusha, mejhna interna univerzitetna mreža študentom je vidla potencial in odprla dostop.

    Evo loh me pa prepričaš s petim firmami ki jih jz poznam in so uspele pretežno s pushom:)

  3. Ne veš, kaj se dogaja za vidno fronto oglaševanja. Ni bistvena, je le sestavni del druge zgodbe. Dostop do kupca, ta je ključen in če ga nimaš, je pull precej žalostna zgodba. Razen jasno, če si tako fantastičen, da ti pull dajo tvoje stranke. To je seveda najlepše.

  4. Hm, vidš, jz mam pa do pusha odpor. Ubistvu razn prve faze, ki je golo oglaševanje in push že posebi, se zdele ne spomnim ene same uspešne firme, ki bi na dolgi rok uspela (res uspela) s pushom. Res se niti ene same ne spomnim. Pop tv, ki ga navajaš, čeprav se zdi kot tipičen push, ne pridobiva s pushom (razn v začetni fazi, ko so vstopili na trg), čeprav se tako zdi. Portal 24ur.com ni najbolj brana stran zrd pusha, nego pulla – servira tipičen infotainment, je ubistvu spletni rumeni tabloid, kjer od 10 novic na portalu je šest rumenih (par joškarc, par viagra nasvetov in par Linsey Lohan u zaporu). Je pull, folk to zagrab. Simpatije in glasujzame še zdaleč niso ble push – tipi s(m)o gor hodil gledat napol nage 13letnice, bejbe so pa retuširale fotke in iskale gor samopotrditev. Tipičn pull, mau patetičn pa vendar. Stavim pa, da še nisi videl pasice al pa kkšnga zoprno skakajočega bannerja od Le monde, Mercedesa, Cirrusa.. pa so na trgu že leta.
    Kva pa vem, push mi je … prisiljen. Vem d se je dons brez njega težko prebit, sam usen… Sj si sam vidu da se nam ni izšel.

Leave a Reply

Required fields are marked *.