Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Marketing kot surfanje

| 0 comments

Vedno odlični Dustin Hoffmann in na momente nenadkriljivi Steve McQueen sta kot Dega in Metulj v, ja, Metulju ključen del načrta za pobeg z obupnega zaporniškega otoka sredi Atlantika zasnovala na ugotovitvi, da je vsak 8. val večji od ostalih. Če se torej s pečine splaviš v pravem trenutku, da te ta velik val ravno zgreši in te ne razsuje na skalah, potem imaš morda ravno dovolj moči, da odplavaš na odprto morje, kje pa te pasat potegne svobodi naproti.

Henri Charriere je v svojem Papillonu seveda zapisal precej več, kot je vidno v filmu, klasika, še zlasti se je izognil najbolj nagnusnemu delu, ki ga holivud v sedemdesetih nekako še ni dobro prebavljal, danes pa bi ga glede na profanizacijo popularne scene najbrž nikakor ne izpustil. Še več, bolj kot bi skušal biti nagnusen, bolj bi ostalo zakrito, da je Henri napisal svojo zgodbo in da je pobeg s Hudičevega otoka le košček v mozaiku, ki se je začel 1931 v Parizu, ko so Henrija po krivem spoznali umora. Maščeval se je s pobegom, ki mu ni para. Film pa je z nastankom v letu 1973 tudi homage človeku, ki ga je Metulj zaznamoval. V tem letu je namreč HC končal svoje življenje in kot vsak življenja poln osebek je tudi on brez odlašanja poskrbel za svojega naslednika. Pa četudi le v ideji, a vendar, ali niso ideje ultimativna resnica.

Za razliko od zapornikov, pisateljev in živih, si v managementu nekateri še vedno domišljamo, da na novo odkrivamo ta svet. Živ dokaz je spodnji zapis, ki je sicer lep, vendar je s stališča širše perspektive že kar žaljivo ozek. Dejstvo, da je odsek v angleščini, naj ne zmoti, saj gre za moje zapiske s pisanja magistrske, ki je pač morala nastati v angleščini, zakaj že?, sam odsek pa se v končnem zvezku ni znašel. Nič zato, naj se izteče, nato pa dam spodaj še zaključni komentar.

A high percent of all innovation occurs at the interface between innovative suppliers and customers – with customers making more than 50% of innovations on new products in many industries.

The above example originates from: Von Hiple E., Sources of Invention, New York, Oxford Press, 1988

On managing a company in today’s markets the author brings a very interesting analogy, that was actuall first brought forward by: Halsted S., managing partner, Centennial Group, 1998, provided analogy

He said that managing a company is like surfing. In order to catch a big wave you must swim to where according to your experience or intiution the big waves form. At first you wait in that position and observe the coming small waves, until you see some of them coming together, at which point you already have to start swiming. If you are lucky and you chose the right wave, then provided that you have skills and the right equipment and also that your timing is right, you can have a great (and profitable) ride. Finally you have to find the right moment to leave the ride, before the wave hits the beach. If you ride for too long you might get smashed on the rocks.

The above idea originates from: The Future of Work, The Economist, January 29, 2000, pages 89-92, special section and also Quinn J.B., Anderson P. and Finkelstein S., ‘Managing Professional Intellect: Making the Most of the Best’, Harvard Business Review, no. 76, May-June 1998, pages 71-80

Stop.

50% odstotkov inovacij nastane na meji med dobavitelji in strankami. Menedžent je kot surfanje.

Halo!!! Ideje, kakršni sta ti dve se pojavljajo non-stop, tudi v Papillonu.

Eno najpogostejših mest, kjer vse skupaj spominja na surfanje nato pa se zgodi še inovacija pa je itak med rjuhami. Otrok je inovacija dveh partnerjev, nastane pa med aktivnim ‘surfanjem’, kajne?

In kje je tu marketing?

Smile 🙂

Sex sells.

Leave a Reply

Required fields are marked *.