Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Mooble, intervju z ustanoviteljem

| 6 Comments

Tokrat vam, drage bralke, cenjeni bralci, v kratkem intervjuju predstavljam takorekoč soborca, podjetnika Igorja Andrenška in njegovo novo storitev Mooble, ki je pred nekaj tedni zakorakala v naš prostor. Razlog za objavo na tem blogu je v tem, da je Mooble nova mobilno-spletno-trženjska zgodba, katere dimenzije znajo biti zanimive za moje bralce, obenem, pa želim povedati tudi to, da iTIVI in Mooble poslovno sodelujeta.

igor-andrensek.jpglogo_mooble.jpg

G: Kaj je Mooble?
I: Mooble je uporabniku namenjena storitev, ki v zameno za prejemanje oglasov na mobilni telefon omogoča zaslužek. Mooble uporabnik torej z vsakim prejetim oglasom nekaj zasluži. Celotna storitev se financira iz denarja oglaševalcev, uporabnik ne plačuje ničesar. Sicer je Mooble blagovna (oz. storitvena) znamka, nosilec storitve Mooble pa je družba Sinhro.

G: Kaj lahko bralcem mojega bloga poveš o sebi? Kdo je še v ekipi Moobla?

I: Igor Andrenšek, 27 let, Ljubljančan. Nekaj malega osebnih preferenc: velik ljubitelj nogometa in filmov. Ekipa je mlada, izobražena, ambiciozna.

G: Kako ste prišli na idejo? Vzori iz tujine?
I: S partnerjem v projektu Luko Nagodetom sva v znanem ljubljanskem lokalu prišla do ideje: oglasi na mobilne telefone v zameno za nagrajevanje. Že takrat sva se vprašala, zakaj na mobilnih telefonih ni oglasov, povsod drugje pa so. Danes bi odgovoril: ker je mobilni telefon specifična, dokaj nova naprava, zato zahteva tudi nov pristop, poslovni model. Verjamem, da je naš pristop optimalen, tako z vidika uporabnikov kot oglaševalcev. Kot smo rekli v sporočilu za javnost: ustvarjamo novo polje kominikacije med oglaševalci in uporabniki.

V tujini še danes ni pravih vzorov v mobilnem oglaševanju: različni pristopi se preskušajo na trgu… Kot najbolj zanimiv tuj poslovni model ocenjujem britanskega virtualnega mobilnega operaterja blyk.

G: Cilji?
I: Cilji Moobla so ambiciozni: prepričati dovolj veliko število uporabnikov, da postanemo relevanten medij v Sloveniji. Zainteresirani smo tudi za izvoz poslovnega modela.

G: Kakšni so izzivi, s katerimi se srečuješ, kaj je najtežje?
I: Vsak začetek je težek. Pri launchu novega poslovnega modela, v tujini še nepreizkušenega, pa tudi ni kaj drugega za pričakovati. Še najtežje mi je z relativno malo številno ekipo skrbeti za celotni razpon delovanja startupa: storitev, marketing, ustvarjanje prihodkov, birokracija…

G: Ko boš čez X let Mooble prodal veliki mednarodni medijski korporaciji, bo tvoj naslednji korak …

I: Tole je pa prijetno vprašanje. V resnici nisem niti za sekundo razmišljal o tem, torej odgovor iz glave: prva verzija bi bila želja postati klasičen menedžer v uveljavljeni družbi, druga verzija je pa bolj stereotipna, nov startup iz nove ideje…


Za zaključek naj še dodam, da si lahko vsi uporabniki iTIVIja, če vas zanima naš najmanjši paket miniTIVI (1 DVD hkrati, največ 3 na mesec), omislite namesto tega paket MoobleTIVI, ki je vsebinsko enak, je pa nekoliko cenejši. Pogoj je prijava na Mooble.

6 Comments

 1. @Blaz

  Blaž, Mooble kritiziraš v točki, ki si jo celo sami najbolj očitajo, to pa je ta, da so sploh šli delat vzporedno ‘valuto’. Kleč pa je menda v davčni zakonodaji, ki bi vsakega prejemnika € nagradila z zahtevkom po prijavi dohodkov v skladu z zakonom o dohodnini. Bistvo Moobla pa niso dohodki, ampak popusti. Tile ‘mublčki’ ti dajo popust. 100 m$ menda ustreza 1 €. Za mesiđ pa dobiš 10 m$. Za iTIVIjevih 5 € popusta moraš prebrati 50 sporočil. Zraven pa se ti čisto lahko zgodi, da že v samih sporočilih najdeš zanimive konkretne popuste.

 2. “No,potem sva pa sedela v lokalu,pila pivo in dobila briljantno idejo…”No ja,koncept sam je star že skoraj toliko časa kot je internet pri nas!In na internetu je vsaj miljavžnst strani,ki počnejo popolnoma isto,tako da ni ravno posebna iznajdba.Bi pa človek vsaj od ene firme pričakoval,da bo pustila ceno kar lepo v evrih,pa bi nehal bluzit z enimi muble al pa kerimi drugimi dolarji.Povejte pč iskreno,da plačujete po 0,5 al pa 1 cent na msg,pa bomo vsi vedl,kolk je ura!!!Mislm,za kak kolkr tolk normaln dnar,recmo 5E,morš ti prebrt enih,kva,1000 msg al neki tazga??!!Pa tud partnerjev,pr katerih zdj lohk to zapravš,je še korenito premalo.Probite prtegnt kake večje šoping centre,pa Bi se recimo splačal za nakup hrane,al pa kj tazga.
  Mal za premislt.lp

 3. @fidodido

  Res? Nisem vedel. Me pa spominja na iTIVI. Menda je bilo vsaj 5 podjetij v Sloveniji, ki so želeli pričeti z modelom, ki smo ga potem pred dvema letoma zastavili mi. In tudi mi bi že zdavnaj propadli, če ne bi bili silno vztrajni in uporni. Brez tega ne gre. Če pa že, potem uspeha ne znaš dovolj ceniti. Pa te zanese.

  Je v poslu sploh kaj hujšega od tega, da ti na hitro uspe, potem pa se ti zalomi zaradi nepripravljenosti na uspeh? Če kdo misli, da je to vseeno bolje, kot sploh ne uspeti, se s tem ne strinjam. Poglejte si nekatere prehitro uspele zvezde v glasbi ali filmu, en uspeh, potem pa celo življenje kalvarija.

  Pri tem se spomnim še na zgodbico iz filma Wilsonova vojna, ki govori o tem, da je vsak uspeh lahko v resnici neuspeh, oziroma kakor pravi zenovski mojster, ki na vsak opazko o izjemnem uspehu ali neuspehu nekoga v tisti zgodbici reče: ‘Bomo videli.’

  Mooblu želim vse dobro, pa nam tudi, a v resnici tudi za nas velja isto: bomo videli.

 4. Najbolj zanimivo je da so samo v sloveniji obstajali na tem področju že vsaj štiri taki projekti, verjetno najbolj znan v krogih blizu interneta je smsliga (http://www.smsliga.net), pa so iz neznanih razlogov vsi propadli. Prej omenjena smsliga celo dvakrat.
  Upam da se ustvarjalci Moobla tega zavedajo in da vedo kje so ga predhodniki polomili. Zanima tudi če je spomin uporabnikov dovolj omejen da se predhodnikov, ki jim še vedno dolgujejo ne spominjajo več.

 5. Pingback: Bang Bang» Blog Archive » Mooble

 6. Hm, zanimivo. Za blyk sem že slišal, ne vem pa, kako kaj deluje. No, se grem registrirat 🙂

Leave a Reply

Required fields are marked *.