Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

5 filmskih lekcij za podjetne

| 3 Comments

Brez zamere, ampak včasih je potrebno prijetno združiti s koristnim. Tako sem že zadnjič dva oglasna članka, ki smo ju objavili v Financah objavil tudi tule. Upam, da vas ta reciklaža ne moti. Je pa zadeva zanimiva tudi kot marketinški eksperiment, pri čemer so na Financah močno izpostavili tale oglasni članek, ki je menda dosegel preko 2.700 klikov. Članek je napisan izrazito s stališča koristi za bralca, zato priporočam branje. Moj prvi članek, Hitri tečaj prevzemanja podjetja za tajkune zamudnike, objavljen v Financah tule, je dosegel 180 klikov, drugi članek, Lestvice, v prilagojeni obliki v Financah tule, pa je dosegel 163 klikov.

No, takole gre novi članek:

Erotika, komedije in akcijski filmi so zagotovo med najbolj priljubljenimi filmskimi žanri, a v Hollywoodu sem in tja posnamejo tudi kakšen film s poslovno ali finančno tematiko, iz katerega se da kaj naučiti, obenem pa je film vreden ogleda, tudi če vas finance prav nič ne zanimajo. Dober film je pač dober film.

1. Prevara stoletja (Rogue Trader), 1999, rogue-trader.jpg Ste že slišali za banko Barrings? No, potem veste, da jo je v devetdesetih lastnoročno potopil Nick Leeson, ki ga je milijardna izguba zaradi prekoračitve pooblastil pri trgovanju z vrednostnimi papirji naredila slavnega po celem svetu. Tu je film posnet po resnični zgodbi, polni smeha, napetosti in zanimivih likov. Ogled obvezen za vse uslužbence SKB Banke.

2. Čudovito življenje (It’s a Wonderful Life), 1946, wonderful.jpg It´s a Wonderful Life je eden najbolj popularnih klasičnih filmov. Eden redkih filmov s pozitivnim pogledom na posel, hkrati pa je bil po ocenah iz Forbesa v letih po nastanku pomemben faktor pri zniževanju kriminala belih ovratnikov. Nekakšen protitajkunski filmček, torej. Ogled priporočamo pred volitvami.

3.  Jerry Maguire, 1996, jerrymaguire.jpg Jerry Maguire (Tom Cruise) je breobziren športni agent visokih ambicij. Gre za film, v katerem je slavo požel citat ‘Show me the money’ (Pokaži denar) in ga že samo zaradi tega tudi nekateri slovenski managerji prodaje pokažejo svojim nadebudnim prodajnikom.

4. Antitrust, 2001, antitrust.jpg Milo (Ryan Phillippe) je ustvarjen, da se povzpne v sam vrh računalniškega sveta. Je mojster v digitalni domeni in namerava narediti tisto, kar je največja želja vsakega mladega računalniškega genija: ustanoviti podjetje visoke tehnologije. Toda, ideali so eno, v realnem življenju pa se kmalu pokažejo ovire. Nemorala in brutalnost domujeta v Silicijevi dolini, kako pa je v dolini Šentflorjanski?

5. Hula-hop (The Hudsucker Proxy), 1994, hulahop.jpg Eden zgodnejših filmov bratov Coen. Zgodba govori o tem, kaj se zgodi, ko podjetje za direktorja postavi novinca z namenom, da bi v podjetju izvedli delničarsko prevaro. Slamnati možje niso doma samo v Sloveniji.

3 Comments

  1. Fajn mi je skozi film iskati razne odgovore in vodila družbe. Da gre še za učenje, pa še toliko bolje.

    Torej bomo septembra spet gledali Stewarta v Čudovitem življenju 🙂

  2. @PaucStadt

    Zakaj pa?

  3. Super, tale post sem pa z veseljem prebral.

Leave a Reply

Required fields are marked *.