Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Barry Lyndon

| 13 Comments

Ne glede na to, da sem eden od iTIVIjevih staršev, se nimam za filmofila. Najbrž zato, ker si pogledam premalo filmov, kakšnih 6 na mesec na iTIVIjevih DVDjih, zraven pa še ene 3 do 5 na TV, v kino pa ne hodim več, razen na zastonj premiere, pa tudi zato, ker me vendarle ne privlačijo tako, da bi se zato odrekel vsemu zabavnemu, pogosto kar knjigam, ali pač člankom, najsižebodo iz Economista, ki sem si ga, juhej, jeseni po več letih abstinence ponovno naročil za pičlih 99€ na leto, ali pa magari iz zastonjkarskih časnikov, da vse druge razonode ne omenjam.

barrylyndon.jpg

A kaj mi bo 20 in več filmov na mesec, če je meni dovolj, da se mi v življenje pripelje samo nekaj takih filmov kot je Barry Lyndon. Nekaj takih, potem lahko, …, no, ne še. Barry Lyndon je fantastičen film. Je kot sprehod po galeriji. Filmu najbolj prikladen opis sem našel kar na iTIVIju, med komentarji filma*, kakopak, spisal pa ga je famozni Borut L. Kdo ne pozna Boruta L.?

Da ne bom poskušal po nepotrebnem tekmovati z Borutom, čeprav sva oba ugotovila, da je film kot fascinantna nikoli dolgočasna galerija perfektnih slik, bom opisal samo eno sceno, pravzaprav tri, ki si sledijo ena za drugo, vse v počasnem ven-lezečem-zumu ob spremljavi perfidno izbrane klasične glasbe.

Barry z družino, z ženo in dvema otrokom, ležijo na razkošni postelji, sreča v očeh, mir v dušah, kamera se odmika – preliv – Barry se zalizuje z eno in masira joško drugi, zadaj drugi orgijaši, kamera se odmika – preliv – žena z otrokoma, ležijo na postelji, odmaknjeno, steklenih oči, nelagodno, kamera se odmika.

Doslej sem si pogledal Peklensko pomarančo, večino Široko zaprtih oči, nekoč na neki zabavi se je vrtela Polna bojna oprema, ter Barryja Lyndona. V mojem DVD predvajalniku je prav zdaj Malkovichev Jaz Kubrick. Letos si bom zagotovo pogledal še vse ostale. Pa mogoče si bom prebral knjigo o Kubricku Simona Popka, ki mi jo je priporočil Borut.

*komentarje lahko beremo le uporabniki

13 Comments

 1. ja, sej, pogledu sm praktično vse njegove filme, najbolj sm pa fasciniran nad dodelanostjo in hkrati enostavnostjo njegovih zgodb.doteran je u nulo!cisti uzitek.next hint:Roy Andersson; Ti, ki živiš.

 2. @sparkster

  Jep. Ta film sem dal na listo prav zaradi tvojega priporočila na badmintonu lani. Si videl, iTIVI si je zapomnil, da si mi ga priporočil in je potem do mene tudi prišel. Kot ostalih 66 filmov lani.

  Kubrick je pa fantastičen. Vseeno pa moraš vedeti, da nekaterim ne sede, recimo tudi zato, ker je zahteven. Če želiš le zabavo, potem ni najboljše priporočilo.
  Sam od filma iščem točno to, kar mi Kubrick lahko ponudi. Umetniški presežek v vsakem oziru.

 3. No si si končno pogledu Barryja o katerem sem ti ze lep cajt nazaj govoril.bolje nikoli kot kdajkoli poprej:)Kubrick je največji!

 4. @Pauc: kaj si videl od Leana na velikem platnu, mogoče Most na reki Kwai?

 5. @robert79

  Tvoj prvi komentar sem izbrisal, drugega pustil.

 6. @robert: Že, a priložnosti ni veliko, mi je žal, da me lani ni bilo v kinoteko. Se pa strinjam glede Lean-a, njega sem pa videl na platnu in je občutek res drugačen.

 7. @Pauc: Menim, da je tudi Odiseja 2001 film velikega platna. Zame jih ni dosti (David Lean, Roy Andersson), ampak tistih par pa si želim doživeti na veliko. Videl tudi DVD Odiseje, pa je bil učinek konkretno manjši. Ne predstavljam si, kako bi ga HD format povečal.

  @Gregor: Lahko ti posodim mojega Popka. Ko se vidimo torej. P.S. Lahko pobrišeš moj prvi komentar?, druga različica je prava.

 8. @PaucStadt in robert79

  Obema najprej opravičilo, ker sem šele danes vajine 6 dni stare komentarje našel v Akismetovem košu. Sorry!

  Robert79, a mi posodiš Popkovo knjigo.

  Včeraj sem videl Jaz Kubrick do konca in mi je hudo všeč. Danes čakam na Brata v vojni, priporočilo PaucStadta. Glede na to, kako super mi je bil všeč stari, komaj čakam.

 9. Hm, komentar sem dodal tudi sam, a ga je očitno škrat odnesel.

  Torej…
  Kubrick je eden in največji. Pri meni sta on in Kurosawa na posebnem mestu, nekje daleč stran od drugih. Njegovi film so fantastični, videl sem vse, le Barry Lyndon mi manjka, za katerega pa pravijo, da ga je potrebno videti na platnu. Hm, recimo, da bo LCD v redu.
  Meni je od Kubricka daleč pred vsemi Dr. Strangelove, ki je najboljša satira vseh časov. Omeniti velja tudi The Killing, ki je eden boljših noir filmov. Priporočam.

 10. .. filme pogosto gledam po epizodah …

  Zato je digitalni zapis filma za domov na nek način najboljši. Ker film je kot knjiga (DVD-ji so podobno razdeljeni na chapterje) in tudi sam filme pogosto gledam, kot ti in kot berem knjige: po delih. Edino kakšnega Jonatana Galeba sem prebral v šusu.

 11. Hvala za priporočilo. Ker mi je Kubrick res privlačen, sem si zdaj izposodil tudi Malkovichev Jaz Kubrick. Videl sem prvih 20 minut in se mi tudi te zdijo precej zabavne. Ja, filme pogosto gledam po epizodah. Drugače mi ne bi zneslo. Za to mi je DVD format odličen.

 12. S tem se strinjam tudi sam, Barry Lyndon je krasen film. Priporočim ga vsem, ki imajo radi kostumske drame. Ob žanru zgodovinskega, kostumskega filma se pravzaprav najprej spomnim na Barryja Lyndona, ker je na kratko čudovito posnet in pripovedovan. Identično misel sem prebral v Popkovi super knjižici. Pravim super, ker sem prebral nekaj filmskih knjig, to pa bi postavil na prvo mesto. Težko sem se načudil, kako dobro je napisana, moral sem brati še enkrat. Ni teoretična, temveč lepopisno analizira Kubrickovo življenje, torej njegove filme. Režiser je v veliki meri živel samo zanje, mrzlično je bral, raziskoval … Prav to — da je prvo preštudiral in nato diskutiral — me pri njegovi pojavi najbolj privlači. Zato ti poleg Popka priporočam še dokumentarec Stanley Kubrick: A Life in Pictures (2001), ki ga imate tudi na iTIVI-ju in ki jedrnato prečeše njegovo življenje. Meni je bil všeč, ker v njem nastopajo ljudje — igralci, družina — ki so mu bili blizu. Tako lahko izveš stvari domala iz prve roke.

 13. Kubrick je genij in zagotovo največji režiser vseh časov. On in Kurosawa sta pri meni zapisana čisto drugje kot ostali. Videl sem prav vse filme, a glej ga zlomka, Barry Lyndon mi je še ostal. A pravijo, da ga je treba doživeti na platnu.

  Pri meni definitivno zmaga Dr. Strangelove, ki je najboljša satira vseh časov, nato pa se razvrščajo ostali, rad pa pogledam tudi enega izmed boljših noir izvedb, The Killing. Tudi Pomaranča je druga dimenzija.

  2001 Odisejo pa bi rad videl v družbi famoznega Boruta, meni je pretežka… 😉

Leave a Reply

Required fields are marked *.