Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Najboljše in najslabše pri iTIVIju

| 16 Comments

Na iTIVIju se veliko pogovarjamo. Tudi o tem, kaj nam pomeni iTIVI, ter ali bi bili na storitev naročeni, če ne bi bili zaposleni tu, oziroma nekateri celo ne bi bilo njegovi lastniki.

Ugotovili smo dvoje. Poleg precej drugih reči, ampak recimo, da tule zdaj niso pomembne.

Najboljše pri iTIVIju je to, da vidiš en kup odličnih filmov, ki jih sicer ne bi. Pa si poglejmo, kaj mi pokaže zgodovina mojih izposoj. Sam sem v zadnjem letu videl, če omenim le tiste, za katere bi mi bilo res žal, če jih ne bi videl: Barry Lyndon (Kubrickova galeristična mojstrovina), Lahko noč in srečno (Če ste doslej Clooneya sovražili, ga od tu naprej lahko le še ljubite), Dvojna igra (A je možno, da je to taisti sluzasti Di Caprio iz Titanica?), 300 (Uf!) Osumljenih pet (Najboljši konec filma ever), Babilon (Kot kaže me res fascinira Japonska), Peklenska pomaranča (Simfonija nasilja), Parfum (Parfumska črna luknja, ko ga enkrat zavohaš, mu ne moreš pobegniti), Nikjer v Afriki (Film o holokavstu, naslikan na čudovit afriški pejsaž), Hudičevka v Pradi (ta je še moji ženi silno všeč), Božje mesto (Diamanti se rojevajo le ob najvišjih temperaturah in največjih pritiskih, tu gre za socialni dragulj, čeprav žalosten), Gospodar prstanov prvi, drugi in tretji (Tolkiena vredna ekranizacija), ter Stari (Film z najhujšim zasukom).

Najslabše pri iTIVIju pa je, da v naglici vsakdanjika dobim občutek, da za filme preprosto nimam časa. Zakaj bi potem plačeval 15 EUR na mesec, če itak ne gledam filmov?

Dejstvo je, da zadnji argument drži vselej le dokler se ne spomnim, kaj vse sem res že videl in kaj vse me že čaka.  Zame pretehta, za mnoge pa ne. Preprosto ostanejo pri tem, da je iTIVI sicer kul, a ni zanje.

Škoda! Škoda, da jih redno ne informiramo o tem, kako napredujejo na poti odkrivanja odličnih filmov, škoda, da nimamo še izdelanega zadovoljivega sistema za komentiranje, škoda, da uporabnikov ne povezujemo v razgovorih, škoda še za marsikaj.

A na srečo imamo iTIVI. Na srečo snujemo nov uporabniški vmesnik. Na srečo bomo v prihodnje še bolj intenzivno delali na širitvi knjižnice. Na srečo se ljudje vse bolj zavedajo, da je prav, da investirajo v sebe in tudi, da to počnejo udobno. Na srečo imamo veliko idej. Na srečo smo bili že doslej zelo dobro sprejeti in bomo v prihodnje še bolj. Upam. Če se le bomo znali pravilno odzivati na signale, ki nam jih uporabniki dajete z vsakim mailom ali klicem. Če se le ne bomo nehali pogovarjati o našem poslu in o vseh odličnih filmih, ki smo jih videli.

Sam komaj čakam na cel kup naslednjih 5-zvezdičnih filmov, ki si jih bom v poznih večernih urah ogledoval na svojem 37 palčnem LCDju, mogoče pa si zraven omislim še sistem za prostorski zvok. Da bo še bolj zabavno.

16 Comments

 1. С каждым годом все большее количество компаний решает выйти на международный рынок. Именно поэтому появляется необходимость в изучении международного маркетинга, его теорий и принципов. Грамотный международный маркетинг дает лучшие возможности для стратегического развития компании. Узнать абсолютно все об теории взаимодействия маркетинговых систем, основных задачах международного маркетинга, тарифных барьерах,
  анализе маркетинговых возможностей и опасностей и многом другом на сайте marketingteory.ru
  Нетарифные барьеры

 2. @DjJuvan

  Hm, najbolj znano zbirališče filmofilov je bila najbrž stran filmofil.com Aleša Blatnika. Zdaj je manj aktiven kot nekoč, ko je na svoji mailing listi naštel več kot 5.000 v film zaljubljenih.

  Sam scene forumov ne poznam dovolj dobro, da bi sicer lahko usmerjal, kam iti. Google zagotovo pomaga.

  Glede tvojega predloga in pričakovanj o iTIVIju pa te lahko le povabim, da nas vendar že preizkusiš.

 3. DjJuvan, klikni name 😉

 4. Nočem igrati pametnega, ampak…. ali obstaja kakšen “ljubiteljski” portal/forum, kjer dajejo svoje srce in večino prostega časa za spremljanje in podajanje mnenj o novih/starih filmih/serijah?

  Ok, verjamem da obstaja kar nekaj ljudi v Sloveniji, ki pišejo recenzije in lastna mnenja o filmih… ampak ti verjetno priromajo le v revije in so le “enostranska” mnenja.

  Pravzaprav pa niti ne vem, kako izgleda zadeva na iTIVI, ker se še nisem uspel registrirat v sistem (bom v kratkem – obljubim)… vendar če vsak posameznik piše svoja mnenja o filmu skupaj z kakšnimi screenshoti in “ocenami” za posamezne točke filma (zgodba, igranost, zaključek, soundtrack, odvijanje…ipd) in ČE je zadeva do te mere pregledna, da vsak lahko pogleda ne glede na to, ali je film po njegovem okusu ali ne… potem se še marsikdo odloči za ogled tovrstnega filma.
  Pri takem načinu je forum precej odlična zadeva, pa še uporabniki lahko sprašujejo po “predlaganih filmih/serijah” za določene žanre.

 5. “Vsekakor se taki filmi prek iTIVIja lahko širijo”

  Točno, take filme, manj znane, majhne, skrite mojstrovine je potrebno izpostaviti. Transformerje bodo že našli tisti, ki jih bodo iskali…

 6. @Pauc

  Vsekakor se taki filmi prek iTIVIja lahko širijo. Referenčnost iTIVIjeve knjižnice je eden treh stebrov našega delovanja.

  Vse tvoje poste brskam ven iz akismetovega koša. Bom preveril, če lahko kaj nastavim, da ne boš letel na tisto nečastno mesto.

 7. @robert: Ampak Azija je specifična, razumem, zakaj ni več filmov pri nas. Predstave bi bile porazno prazne. Ne predstavljam si, da bi prišel Kim Ki Duk v kolosej, recimo. Taki filmi se morajo širiti preko itivija, mar ne?

  ps: hm, manjka spet en moj post…

 8. jaz: v kino le pride nek izbor …

  To je izbor zahodnega filma. Azijski producira, ponavljam za vami, odlične naslove, ki pa ne pridejo k nam v kino z izjemo LIFA, razen (tudi) blockbusterjev, kot sta, recimo, Shiri pa Brata v vojni.

 9. … na leto v kinu cca 100 do 150 različnih filmov …

  To je torej tistih približno dva in pol nova filma na teden na sporedu Koloseja. Nisem vedel, da jih je direktno na video petkrat več, ampak saj je logično. No, v kino le pride nek izbor … Sem pa že odkril par odličnih filmov, ki niso bili pri nas v kinu. Pripravljam serijo Kinotožij “Prezrti biseri”. Predlogi zaželjeni.

 10. @gregorc: Super, sem se bal, da je zadeva potihnila. Pošljem svoj prispevek tudi sam. ha.

  Hm, dopolnitev kinematografom? Jaz bi rekel nadgradnja 😉 Predvsem zaradi številk, ki jih navajaš.

 11. @Pauc

  Holivud je tik pred lansiranjem 🙂

  @Amec

  Odlično. Vsak filmoljub je dobrodošel. iTIVI ni konkurenca kinematografom, ampak je njihova dopolnitev. Če je na leto v kinu cca 100 do 150 različnih filmov, je DVD izdaj zdaj že več kot 500. To pove vse.

  Naročnina na profil filmov je dobra ideja.

 12. Javlja se potencialna stranka, ki je navdušena nad idejo itivi-ja, a vendar najbrž še dolgo (če sploh) bo vaša stranka. Ne, ne snemam filmov iz interneta, še nikoli nisem. Tudi izredno rada si ogledam kakšen film, a še vedno to vedno rada naredim tako, da je ogled filma dogodek.
  Ogledam si večino novih filmov (razen srhljivk ali bolanih akcij), ki pridejo na kinematografska platna že takoj na začetku. Poleg tega imamo družinskega prijatelja, ki ima videoteko v katero včasih zaidem a imam poleg težave, ki ste jo vi odpravili, da je pot do tja vedno tako doooooolga, tudi to težavo, da ne najdem dobrega filma, ki ga ne bi že videla.
  In ob tem sem pomislila, da bi bilo zelo dobrodošlo, če bi bila stranka lahko naročena kar na profil filmov, ki jo zanima in bi ji pošiljali kar avtomatično npr. vse nove filme, ki so drama in niso bili predvajani v kinematografih ipd.

 13. @gregorc: Turbo-motor? No, ta je malo huda, ampak paše. 🙂

  Na svojem blogu se posvečam filmom in filmski kulturi, dobivam pozitivne odzive, a še vedno sem le eden izmed blogerjev, s čimer sigurno izgubim veliko na veljavi oz. verodostojnosti. A me vse skupaj vedno bolj veseli… 🙂

  ps: kje pa se je ustavilo z holivud projektom?

 14. @ervinator

  Pripravljamo prenovo. Vse komentatorje tega bloga bomo povabili v testiranje bete. Prenovo sicer napovedujem že od septembra. Takrat sem računal na to, da bomo zadevo dali na plano že 1.1., a se je vse skupaj zavleklo. Podrobnosti bom opisal v enem od naslednjih postov. Tam bom podal tudi podrobnejšo specifikacijo konceptov, ki so trenutno pri programerjih in dizajnerjih. To bo še pred beto.

  @PaucStadt

  Vsi, ki želijo širiti filmsko kulturo in so pri svojem delu resni, jih želimo podpreti. Pa četudi samo s tem, da dobijo brezplačno uporabo iTIVIja. Če si ga kdo želi, naj se javi in dokaže svojo resnost. Pri tebi Pauc, je bilo vse jasno že od prvega stika. Ti si turbo-motor prihajajoče filmske kulture. Robert L. Tuva je drugi. Pa še jih je nekaj in z marsikom od teh iTIVI še ne sodeluje. Pa bi.

 15. Drži, dobre filme je potrebno širiti naprej. Ne smejo biti skriti nekje na zaprašenih policah.

  Fajn je, da uporabnik dobi nek odziv, nekaj kar mu da vedeti, da je izbrani film dejansko nekaj posebnega, zgodovinsko pomembnega. Fajn je, da za ponujenim filmom stoji kup informacij, kup besedil, ki ti film še bolj približajo. No, ali pa je to pomembno samo meni…?

  In že dolgo poudarjal, pa naj še enkrat, Azija je filmsko manj znana, a tam je toliko odličnih filmov, da dol padeš. Naj ljudje spoznajo to.

 16. Uporabnikom bi lahko svetovali tudi na podoben način kot Amazonov crm: predlagajte jim še ogled tistih filmov, ki so jih največkrat videli tudi drugi člani, ki so si spodili isti film; predloge rangiraš po podobnosti žanrov, itd.

Leave a Reply

Required fields are marked *.