Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Marcel Štefančič mlajši

| 12 Comments

Včeraj sem sodeloval na 1. slovenski konferenci iskalnega marketinga. Imel sem predavanje, link na prezentacijo je tule, obenem pa sem sodeloval tudi na okrogli mizi.

Kar pa bi tule rad izpostavil je prispevek Marcela Štefančiča jr., ki me je navdušil.

Naslov njegovega predavanja je bil ‘Antiteza’. Govoril je o odnosu med virtualnim in realnim. Povzel bom nekaj točk tega odličnega govora.

Namen gostiteljev je bil, da bi nam udeležencem Marcel nalil čistega vina in nas soočil z realnostjo. Mi naj bi bili zasvojenci z internetom, tisti, ki smo ‘not padli’, on pa naj bi nam odprl oči.

Jok, Marcel je stopil na našo stran. Začel je s tem, da računalništvo in internet nista prvi primer, ko je virtualno navidez zasenčilo realno. Takoj je ponudil film, oziroma ogled predstave v kinu, kot odličen primer tega, kako virtualno prispeva še k intenzivnejšemu zaznavanju realnosti. Hmm, kako to?

Vsi smo že bili v kinu in vsi se strinjamo z Marcelovo ugotovitvijo, da je konec filma ultimativni dokaz tega, da se realnosti po zaključku seanse virtualnosti zavemo v vsej njeni sivini, turobnosti, tesnobi. Kaj drugega pa je izhod iz kina, ko stopiš iz dvorane čez tista vrata in se znajdeš na ulici, kjer je hladno, temno in po možnosti še vlažno.

Podoben trenutek realnosti se zgodi tudi, če se slučajno med predstavo prižgejo luči, nekoč zaradi menjave koluta, danes zaradi tehnične napake, ali že česa. Mar se takrat ne počutimo prav tako bedno, pravzaprav že skoraj tako, kot bi bili zasačeni. Voajerji, torej. Ki so bili zasačeni in flagranti.

Od tu naprej se je Marcel sprehodil do Hitchcockovega briljantnega Dvoriščnega okna, v katerem se dogaja prav to. James Stewart se zaradi poškodbe ne more premakniti iz svojega stanovanja, lahko pa skozi okno v stanovanju opazuje mesto okoli sebe, predvsem pa hiše in stanovanja, v katerih se dogaja marsikaj. Dogajanje je zanimivo, vse dokler ne opazi, da se je v enem od stanovanj menda zgodil umor. Drama. Vse skupaj se stopnjuje in kulminira v trenutku, ko opazovalec opazi, da je opazovan. Srhljivka.

Btw, in flagranti, veste, kaj je razlika med kinom nekoč in danes? Nekoč se je med predstavami seksalo, danes tega skoraj ni več. Tako je navedel primer iz ljubljanskega kina Union, v katerem se je nekemu paru nekoč primerilo, da je partnerka med spolnim odnosom doživela tako močan, ne orgazem, ampak vaginalni krč, da je očitno neznosna bolečina povzročila razkritje pred celotno dvorano. Ljubimca so združena odpeljali v bolnišnico, kjer so ju šele po ustreznem medicinskem prijemu ločili. Kdo si ne bi želel ogledati tistega filma?

Izvajanje je Marcel nadaljeval s primerjavami zasvojenosti z raznimi oblikami virtualnosti. Naštel je vrsto primerov, od paničnega bega gledalcev s prvih predstav v začetku 20. stoletja, na katerih so prikazovali prihod vlaka na postajo, do samomora sester Šmic leta 1918, ker ju starši niso pustili v kino, do Ljubljančanov, ki so množično odhajali v Afriko, potem ko so leta 1950 v Jugo prišli prvi holivudski filmi, pri čemer so v Ljubljani v istem letu zavrteli tri Tarzanove filme, ker prej pač ni bilo drugih filmov kot ruskih, do mlajših bratov taistih Ljubljančanov, ki so zaradi istega navala Tarzanov nadpovprečno veliko plezali po krošnjah po celi Ljubljani, do primera zbiranja gospodinj pred prvim televizorjem v bloku zato, da so potem po cele popoldneve gledale TV signal, skratka prazno sliko, saj je bila edina oddaja na sporedu šele zvečer.

V zaključnem delu govora je opozoril na to, da je očitno vsaka od zasvojenosti z virtualnostjo, torej film, radio, TV, videorekorder, internet, downloadi šla skozi nekaj faz. Od začetne zasvojenosti, do obsojanja, do zasičenosti, do končnega srečanja z realnostjo. Še več, zaključil je s tem, da več kot je virtualnega, bolj nas to sooči z realnim. Ali drugače povedano, realno, torej resnica ima na koncu vedno zadnjo besedo.
Za svoj zaključek bi se vrnil do njegovega navajanja downloadov. Marcel je rekel, da je posledica množičnega downloadanja med drugim ta, da se ljudem doma nabira vse več fajlov in diskov, ter da tovrstni nabiralci ne želijo več v kino tudi zato, ker itak film imajo doma, pa čeprav ga niso videli.

Kaj je v primerjavi s tem iTIVI? Nabiranje filmov po downloadih je sicer za uporabnika super, ima pa pomembno negativno plat. V množici ponudbe posamezni filmi izgubijo svoj učinek. Filmi so namreč kot potovanja, ta imajo tri dele, pričakovanje in pripravo, samo avanturo, ter spomine in zgodbe. Slednje ostane, včasih tudi za vselej.

Kopičenje odličnih filmov brez pravega razloga je kot odločitev za večerjo iz ruskega bifeja. Navdušujoče, a izkušnja, ki ostane, je le poln trebuh. iTIVI tu nudi drugačno izkušnjo. A la carte. Izbor vnaprej, premišljeno, pričakovanje določenega filma je prisotno ves čas, ko je film na seznamu zaželjenih, nato sledi konzumacija, ki je skoraj neizogibna, zato ker sicer ni mogoče priti do naslednjega filma, pa vseeno ni prisiljena, saj zamudnin ni, po ogledu filma pa sledi ocena, morebiti komentar, kmalu pa zaradi prihajajoče prenove še marsikaj drugega.

12 Comments

 1. Računam, da se vidimo 14.11. Hvala za (po)vabilo! 😉

 2. Se pridružujem mnenju.

  btw, itivi ima pixarjeve short filmčke!! Komaj čakam dostavo.

 3. Moj odpor do downloadanja je neurejena storitev.

  storitev 🙂 “storitev”

  Pa samo moje mnenje je, da divje downloadanje ni zdravo.

 4. Mislim, da Gregor ravno teče na ljubljanskem maratonu (ali je šel na 21 km pa je že v cilju?), jaz mu pa pišem po blogu. 🙂

  @PaucStadt: problem izgube časa z downloadanjem je po mojem problem discipline. Kdo ima računalnik naštiman za to, pa si kdaj mirno kaj posname in ogleda. Včeraj nisem dobro predstavil mojih zadržkov. Moj odpor do downloadanja je neurejena storitev. Ponudba je pestra, dobil bi lahko vse razen tistega, kar bi zares rad videl. (Pa program: kaj mi bo npr. Maya?, ha ha, ki vem da jo eni downloadajo samo za to, da jo imajo.) Odiseja 2001 v Kinoteki je bila zame vrhunska izkušnja. Super zvok in opazil sem neverjetne detajle. Zdaj imam DVD kopijo in čeprav je kopija dobra, originalna, DVD pač, gledati na TV-ju ni enako.

  Časa ni veliko, dobrih umetnin je preveč, da bi vse videl in premislil. Zato bi rad tiste, ki jim že odmerim čas, videl v dobri sliki, z dobrim zvokom, v udobnem sedežu. Knjigo na papirju. Kubricka, Leana in Pixarjeve risanke na velikem platnu.

 5. @Robert: Knjigo 1001 film moram nujno kupiti. Upam, da še ni pošla.

  Drugače sem pa tudi jaz skoraj dokončno prenehal z downloadingom, pa sem bil svoje čase kar velik odvisnež. Ampak, ok jaz sem filme vsaj pogledal, je pa veliko ljudi, ki le loada, gleda pa nič…

  Tudi zame ni minus če film pride nekaj mesecev kasneje, itak jih je premnogo, ki so vredni moje pozornosti, pa jih še nisem videl…

 6. Sem nov uporabik iTIVI-ja in bi rad komentiral, ker rad berem o interakciji virtualnosti in realnosti. Virtualnost razumem kot požiranje kakršnegakoli “leposlovnega” medija.

  V tekstu so me najbolj dotaknili deli o konzumiranju filmov in posebej o downloadanju. Najbrž sem v manjšini, ki ne downloada medijskih datotek, čeprav sem dobro priključen na splet. Včasih sem preskušal te stvari (eMule) in iskal za razno vsebino, ampak enostavno mi je šlo preveč časa za malo vrednosti. Kopije so bile pogosto pokvarjene, slabe, nisem našel podnapisov in še kaj. Verjamem, da je zdaj tehnično dosti bolje. Časa pa je še vedno enako malo. In če se delno pošalim: pri kapljanju datotek s spleta se disk računalnika neugodno fragmentira.

  Čez čas bom lahko bolje komentiral storitev iTIVI. Zame ni velik minus, da nima določenih filmov takoj ob njihovem izidu. Ogromno je naslovov, ki imajo za sabo konkretno vsebino, pa so bili izdani pred mojim rojstvom ali pa jih še nisem odkril. Zdaj jih na novo odkrivam tudi skozi knjigo 1001 FILM (še reklama za moj blog!, da ne bo samo reklame za iTIVI).

  P.S. Pohvala za informativen blog. Izkušnja bi bila po mojem še boljša, če bi imel nameščen plug-in Subscribe to Comments (ali nekaj podobnega; vpraša se lahko Aleša G., ki ga je nedavno namestil na Vesti).

 7. @PaucStadt

  Kolikor te poznam, si bodo ljudje kmalu želeli slišati tvoja filmska predavanja. Za tvojo starost si fenomenalen.

  Seveda pa je Marcel fenomenalen ne glede na svojo starost.

 8. @you.go

  Imamo kar nekaj filmov, ki pridejo tri mesece po izidu. Povprečje pa je manj kot 6. Koliko točno ne vem, bom vprašal.

  Prejeli pa smo prva dva BluRay naslova in sicer Spiderman 3 in Casino Royale. Te zanimata?

  Drugače pa menim, da iTIVI danes tudi zaradi teh treh mesecev ne konkurira kinu in downloadom. Morda se to zdi malo heretično, a iTIVI ima svoj fokus, ki je drugje. Njegov fokus je referenčnost, oziroma takoimenovani dolgi rep, ki se ga gradi zlasti na katalogu starejših naslovov.

  Kar pa seveda ne pomeni, da ne podpiram krčenja t.i. oken za predvajanja. Sam bi bil takoj za to, da filmi izidejo vzporedno v vseh oknih, tako v kinu kot na DVD, kot tudi na VoDu.

 9. @DjJuvan

  Hmm, igre seveda sodijo v taisti špil, :-), pa uporaba mobilnih telefonov tudi, celo igranje nekaterih namiznih iger je takšno. Marcelova definicija je tu šla zelo v smeri prepletanja domišljijskega in realnega. Tako si vsaj mislim.

  No, mislim, da je jedro tvojega komentarja drugje. Govoriš predvsem o tem, kako vnaprej ločiti dobre od slabih filmov. To je zelo blizu bistva iTIVIja. Če bomo v prihodnje le način distribucije filmov, potem bomo dosegli zelo malo. Več od tega bo, če bomo pomagali pri izgradnji skupnosti, torej različnih skupin ljudi, ki se bodo o filmih pogovarjali več in kakovostneje kot doslej. Pa da bo njihovo zanesenjaštvo dalo nekaj tudi tistim, ki so bolj občasni spremljevalci, takorekoč mimoidoči.

  To kar opisuješ, ta kurja polt, to bi želeli ponuditi tudi ostalim ljudem. Kurja polt običajno pomeni fantastično izkušnjo. Zakaj ne bi o njej izvedelo čim več ljudi? Saj tudi njim privoščiš take občutke, kajne.

  Enkrat smo že sedeli skupaj, dajmo še. V sredo 14.11. imamo naš Žur na LIFFu, v Opera Baru ob 21.30. Pridi. Če pohitiš, pa ti lahko ponudim tudi VIP vstopnico. Le javi se mi.

  Enako vabilo velja za vse bralce teh komentarjev.

 10. Uf, to je moralo biti zanimivo. Štefančiča bi prav rad enkrat v živo poslušal… 🙂

 11. iTIVI oz. domači kino je odlična zadeva, saj si ustvariš vzdušje, ki ti ustreza, ni ti vroče in te ne zebe, nihče te ne buta v sedež, mulci se ne derejo, če moraš na WC ne zamujaš filma.

  Ima pa en velik problem in ta je zakoreninjen… V Sloveniji je film na DVDju več kot pol leta po izidu. Torej imajo filmofili več kot pol leta časa, da si ga downloadajo, ogledajo in pustijo na disku. Če bi ta naša Slovenija filme dobila prej, bi bila izkušnja domačega kina z iTIVI nenadomestljiva.

  Jaz bi plačeval tudi desetkratnik naročnine, če bi mi to omogočalo ogled novih filmov v visoki kakovosti videa. But that’s just me…

 12. Zanimivo…. vendar me nekaj bega… kako si potem predstavljate virtualnost, kot je npr. internetne večigralske igre in secondlife? Filme in serije jaz nekako ne morem šteti pod virtualno, ker to ni medij za druženje ljudi po svetu. Zame so filmi/serije domišlijski medij, kot recimo knjige. V zgodbo se potopiš, poistovetiš z glavnim karakterjem in uživaš. Seveda… če je film dober, bo uživanje večje in na koncu boste odnesli boljši vtis ob katerem film morda pogledate še 1x, 2x, 5x. Če je stvar fenomenalna, boš iz spoštovanja hotel originalni DVD, ker si v njem zares užival.
  Zakaj pa danes vsi povprek downloadamo? Ker ljudje ne vedo, kakšen je film in če se ga res splača it gledat v kino ali kupit originalni DVD. Resnično redko redko kateri film je bil zame res tako dober, da bi želel imeti originalni DVD pri sebi ali pa da bi ga šel gledat v kino.
  Edinega, ki sem ga šel po nasvetu prijatelja na blef gledat v kino – “The Green Mile” sem bil zares zadovoljen.

  Pa vas tako vprašam, kolikokrat ste dobili kurjo polt, ko ste gledali filme/serije? Da je bilo dogajanje res tako superiorno in odlično, da vas je kar streslo od navdušenja?

  Mogoče vam bom slišati nor, ampak spremljam po 20 in več serij, ki so mi hudo dobre…. pogledal pa že več kot 50 serij in filmov, ki so mi bili neprimerljivo boljši od zahodnje filmarije.
  Rad gledam serije/filme pri katerih uživam v zgodbi, se poistosvetim z glavnimi liki in ki mi na koncu pusti občutek, da to stvar MORAM imeti (DVD ali ponoven ogled v kinu).
  Ko sem pisal tale sporočil, se mi je po glavi še zmeraj vrtelo dogajanje iz [url=http://juvan.sloanime.org/index.php/post/123/]Byousoko 5 Centimeter[/url] filma, ki mi je bil tako neprecenljiv, da bi si zaželel originalni DVD IN ogled v kinodvorani. (recimo za primer).

  ufff… malo sem zabluzil =) Se opravičujem za moja nerazumljiva mišljenja 🙂

Leave a Reply

Required fields are marked *.