Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Kick ass

| 1 Comment

V petek sva s Primožem Hvalo vodila delavnico ‘Analizirajte in izboljšajte svoj marketing‘.

Všeč mi je bilo, da sva uspela dejansko za vsa področja marketinga pripraviti vrsto kazalnikov, skupaj prek 50, ki sva jih tudi podrobno razložila, ob tem pa nama je uspelo ohraniti tudi dober tempo. Glede na zahtevnost podane snovi, je bil večji izziv ohraniti pozornost sodelujočih.

Po mnenju kar nekaj udeležencev so si najbolj zapomnili trenutek, ko sem z nogo nakazal, kaj bom storil tistemu tržniku, ki se ne misli naučiti pomena lastne cene izdelka. Saj so se smejali, ampak je bilo tudi jasno, da večina ni bila prepričana v svoje znanje.

Naj ilustriram. S primerom z delavnice.

Lokal proda 100.000 hamburgerjev v letu dni, po povprečni ceni €1,20. Operativni stroški lokala znašajo €100.000. Lastna cena enega hamburgerja je strošek stotisočprvega hamburgerja. V tem primeru je to €0,30. Variabilni stroški celega leta poslovanja so število prodanih hamburgerjev x lastna cena enega, v tem primeru torej €30.000. Bistvo poznavanja variabilnih stroškov je v tem, da razumemo, kaj se zgodi s stroški, če se spremeni cena ali število prodanih kosov. Izračuna donosa (ROI) brez tega razumevanja ni. S tem pa ni razumevanja slike marketinga v očeh direktorja, direktorja financ, s tem pa tudi vseh drugih v firmi.

Zgoraj je nastavek, tule pa naloge, tri.

1. Ali bi se mi v naslednjem letu splačalo v marketing vložiti €10.000, če bi s tem zvišal prodajo za 15%?

2. Ali je lokal lahko profitabilen, če se v bližini pojavi konkurent, ki prodaja enak izdelek po €1,00?

3. Kaj bi naredili, v primeru 2.?

Bi kdo poskusil?

Če raje ne bi odgovarjali, vam priporočam obisk v vašem računovodstvu. Naj za začetek oni rešijo naloge. V bistvu bi oni morali to znati pred vami, tržniki. Vsaj nekdo. Upam.

Mislim, da bova s Primožem o tej temi še predavala. Meni bo vsekakor všeč.

One Comment

  1. Predpostavljam da so skupni stroški enaki operativnim stroškom + variabilnim. In da so operativni stroški fiksni. Mislim da je ponavadi poimenovanje stroškov običajno malce drugačno, pa nič ne de.

    1. 15% večja prodaja, pomeni 15K komadov več, pri vsakem zaslužimo 0,9 EUR za kritje fiksnih stroškov in dobiček, kar pomeni kar pomeni, da smo dobili 13500 EUR, za marketing smo dali 10K, se pravi smo naredili 3500 pozitivne razlike. Se pravi se splača.

    2. Seveda je lahko profitabilen. To, da se pojavi konkurent, ki prodaja isti izdelek po nižji ceni, ne pomeni, da bo tudi karkoli prodal. Morda smo mi že uspeli vezati vse odjemalce na nas, da so lojalni. Morda imamo boljšo lokacijo. Morda so pa v gozdu (*).

    Ampak verjento vprašanje ni šlo v to smer. Pri 0.3 EUR variabilnih stroškov, imamo pri ceni 1 EUR (če nam jo vsili trg) 0.7 EUR razlike za kritje fiksnih stroškov in dobiček. Pri 100K fiksnih stroškov moramo torej prodati 142857 hamburgerjev, pa dobiti še 0,14 EUR napitnine, da bomo prešli iz rdečih številk. Če sedaj kupimo masten črn flomaster, da svoj dober rezultat podčrtamo, smo pa že na področju izgube.

    3. Glede na to, da že sedaj nismo bili v plusu, je prvo vprašanje, ali se ima s tem sploh še smisel ukvarjati. Če ja, pogledamo kaj se da narediti pri fiksnih in kaj pri variabilnih stroških. Če se ne da narediti nič, potem moramo pač pojačati prodajo. Tako obstoječim kot novim kupcem. Trženje se pravi. Uvesti kakšen nov produkt. Se diferencirati od konkurenta. Sosedu podtakniti salmonelo. Itd….

Leave a Reply

Required fields are marked *.