Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Pritožba uporabnika – prepočasna pošta

| 12 Comments

Danes sem prejel naslednji email, ki mi ga je posredoval kolega Zoran iz naše distribucije, napisal pa ga je za ta primer preimenovani Miha.

“Hvala za obvestilo, a zgleda, da bom moral praznike preživeti brez filma. No ja, zato pa si bo kakšen poštar verjetno krajšal urice z njim. Tudi sistem kontrolnih listkov jih ne prestraši.

Btw, zadnjič sem preko ebaya naročal nekaj iz Hong Konga in artikel dobil v treh dneh! Naši poštarji pa bi radi 3 dni za maksimalno 200km. Nekaj je gnilega v pošti slovenski!

A tako je z monopolisti. Glavno, da ima njihov direktor najvišjo plačo v državi. Če nisem edini s takimi težavami, bi vam predlagal, da razmišljate o dostavi preko koga drugega in jih o tem obvestite. Verjetno bo problem hitro rešen, ker ste najbrž med pomembnejšimi strankami. lp, Miha”

Za odgovor, sem si vzel malo več časa in sem mu spisal tole:

“Pozdravljeni Miha,

opozorili ste nas na dejstvo, da občasno DVDji potujejo od nas do vas ali obratno več kot 1 dan. Res je, to se zgodi. Celo več, vodimo natančne statistike, kolikokrat se to dogaja. V idealnem svetu bi res vsi DVDji prišli na svoj naslov brez zamika, morda pa celo niti ne bi več filmov pošiljali fizično, ampak bi jih v tako bogati izbiri, kot je na voljo danes na DVDjih lahko ponudili kar po žicah.

No, to bi bilo idealno, mar ne. Žal obstajajo omejitve. Pošto Slovenije si kljub vaši pritožbi upam vzeti v bran. Gre namreč za organizacijo, ki mora dnevno prepeljati 2 do 3 milijone pošiljk. To počne na 500 poštnih enotah, s 6.700 ljudmi.

Da vse skupaj ni mačji kašelj najlepše dokazujejo naši sosednji trgi, kjer večinoma ne dosegajo standardov slovenske pošte. Italijani so sploh razvpiti po tem in verjemite mi, da si v Italiji ne bi upal štartati našega posla.

Celo naš vzornik, podjetje Netflix iz ZDA, se hvali s tem, da mu je v tesnem sodelovanju z ameriško pošto USPS uspelo večino pošiljk spraviti do strank v 1 dnevu. A pozor, govora je o večini, ne o vseh! Natančnega podatka o deležu pošiljk v 1 dnevu v Ameriki ne poznam.

Zato pa nam je ta delež dobro znan v Sloveniji. Mi smo zainteresirani za to, da Pošta izpolnjuje z zakoni in pravili določene zahteve, to je 95% pošiljk v 1 dnevu. To tudi pomeni, da 5% pošiljk v 1 dnevu ne pride do strank. Žal.

Paketne pošiljke, kakršna je paket iz Hong Konga, ki ste ga prejeli v 3 dneh, so druga zgodba od pisemskih pošiljk. Konec koncev si poglejte ceno. Poslati pismo stane 0,2 EUR, naš DVD potuje v eno smer za 0,4 EUR, paketa pod 2 EUR pa praktično ni mogoče poslati, če govorimo o hitri pošti iz Hong Konga pa je cena še precej višja, vsaj 10 EUR. Kajne?

Cenovna primerjava je torej tista, ki govori o tem, kaj lahko pričakujemo. Mi na iTIVIju si želimo predvsem to, da bi ohranili sedanjo kakovost, ter da bi bili uspešni pri pogajanjih s Pošto za znižanje poštnine. Predvsem tako smatramo, da bomo lahko našim strankam ponudili še več. Višja hitrost pa kot rečeno ni več v rokah fizične distribucije, a tam so problemi danes čisto drugi.

Kakorkoli, hvala za vašo pritožbo in komentar. Smatram, da bo dopis zanimiv tudi za Pošto, zato si dovolim, da ga prejme tudi nekaj pomembnih odločevalcev pri našem najpomembnejšem poslovnem partnerju. Pa še na svojem blogu ga bom objavil, a brez vaših podatkov.”

In tako sem res tudi storil. Odgovarjanje na različna vprašanja in komentarje strank je del vsakdana vsake storitvene dejavnosti. Za upravljanje firme pa je še toliko bolj koristno, ker ves čas lahko spremljaš dogajanje. Tokratni dopis pa sem res poslal precej visoko v Pošto. Po mojem namreč koristi tudi njim.

12 Comments

 1. na posti trbovlje imamo 4 okna po 4 delavke na oknih a le ena dela in to se povrhu tega neznajo napisat poloznice da bi jo placal ter so me napotili na banko tako da se sprasujem a jim klime prevec delajo da so jim mozgani zmrznili al se jim ne da delat

 2. @Boris

  Boris živjo. Kot sem ti že omenil, sem sredi prepričevanja, moledovanja, prošenja in kar bi že temu lahko rekel, da bi Pošta naših pošiljk ob sobotah ne zanemarjala.

  Vsekakor sem ti hvaležen, da svoje jeze na ohranjaš zase in s tem tudi pomagaš meni, ker v teh primerih prav vsak argument šteje.

  Glede zakona pa vendarle vedi, da ima Pošta prav, zakonsko je dolžna pisma dostavljati 5 dni na teden, ne 6. Kar je moteče, je način komuniciranja in trenutna ne dovolj velika fleksibilnost. iTIVIjeve kuverte vendarle niso le navadna pisma, kajne?

 3. Pravkar se vračam s pošte, kjer sem spet zaman iskal DVD, ki ste mi ga poslali včeraj. Ker se sobotni problemi nadaljujejo, me je zanimalo, kaj bi utegnil biti vzrok. Ob poslušanju odgovora nisem mogel verjeti svojim ušesom (pa so zavidljive velikosti): “Navadno pošto ob sobotah redko dostavljamo! Poštni centri je ob petkih ne pošiljajo!” se je glasil. ???????????????????? Katastrofa od arogance! Vse ostalo klapa – dostava in prodaja strankarskih časopisov, loto in športne stave, posredništvo pri prodaji vseh vrst artiklov… – skratka vse, kar s pošto naj ne bi imelo zveze (tudi po svetu ne) – le osnovna funkcija pošte, dostava poštnih pošiljk, je ob sobotah (petkih) zapostavljena.

  Gregor, zapiši na blog karkoli hočeš, vendar po taki izjavi (sploh pa, če je to res) nimaš nobenega opravičila, da braniš to monopolistično ustanovo, ki posredno kvari tudi ime vaše firme. Na tvojem mestu bi takoj spisal prijavo na ustrezen inšpektorat ali pa še komu višje in tem lopovom, ki so jim stranke zadnja briga – njihov direktor pa ima baje najvišjo plačo v državi – vsaj malo pokvaril dan.

 4. @Polona

  Kritika je darilo.

  Komentarji na blogu pa so tudi odlična priložnost za objavo backlinkov na svoje bloge. Podpiram!

  Spletno stran predavatelji.net sem sprejel zaradi priporočila g. Kozoderca iz Vizorja, ki pripravlja zanimive izobraževalne dogodke. Izobraževanje in predavanja pa so mi itak všeč. Celo toliko, da se včasih vprašam, če ne investiram kar preveč.

 5. Dobro se mi zdi, da si upate objaviti “kritiko”, da ste odprti za mnenja in jih ne skrijete. Veseli smo, da je Gregor Cuzak tudi na Predavatelji.net.

 6. Da sploh ne omenjam da so preveč zaostali da bi se spomnili ponuditi plačljive poštne predale. Zdaj imajo vse sorte zahtev (minimalno število pošiljk na mesec, določena pravna oblika organizacije…) za pridobitev brezplačnega predala in če premalo subjektov ustreza kriterijem, so p.p. pač prazni. Namesto da bi se znašli in proti plačilu oddajali predale četudi vanje pride le 1 pismo na mesec za kakega s.p.-jevca. 🙁

 7. @Šefla

  Neprijetno, ni kaj.
  Sam sem Pošto pozitivno percipiral že pred iTIVIjem zato, ker se spomnim, da jim je moral Telekom ob ločitvi iz PTT še nekaj let plačevati zajetno subvencijo. Takrat sem mislil, da bomo po prenehanju subvencije dobili še eno bolehno državno podjetje, izkazalo pa se je, da se je Pošta znala postaviti na svoje noge. Resda še vedno deluje na trgu, ki je reguliran, a vseeno bi od njih nekako pričakoval, da se bodo vedli kot kakšna Mura, veliko delavcev, malo dela in umiranje na obroke.

  Da pa ne bom le hvalil; danes sva z Jako govorila o tem, kako bi morala biti Pošta v Sloveniji organizirana. Prišla sva do ideje o tem, da bi morala posamezna pošta izgledati kot v Ameriki Staples, pri nas pa je temu še najbližje Office 1 Superstore. Torej kot trgovina, ki je odlično založena, nudi vse vrste pisarniškega materiala, fotokopiranje, urejanje dokumentov, izdelavo vizitk in vrsto drugih storitev, seveda ob primernem fokusu na osnovne poštne storitve. Če pomislim, da so pošte zelo pogosto polne ljudi, si ni težko misliti, koliko bi vsi ti ljudje med čakanjem v ‘trgovini’ zapravili. Tako pa imajo danes namesto takšnega modernega koncepta zastarele šalterje, ki so prav po kramarsko okranjcljani s prodajno ponudbo.

 8. Jaz sem prvi kruti problem s pošto, ko sem dobil iz Japonske zdrobljeno škatlo DVDja. Še poštnina je bila 14€ (sem na blogu več zapisal).

  Drugače pa, iz Kitajske sem dobil tudi precej velik paket z oblačili, ki pa sem jo odnesel brez kakšrne koli poštnine. V Sloveniji pa mi jo je dostavla kurirska služba TNT. Je tudi odvisno, kaj je na paketu zapisano in kolikšna je vrednost 😉

  Lp

 9. Mogoče neumestno, da se sploh oglašam, kajti nimam izkušenj z dostavo vaših DVD-jev in tudi kakšnih strašno argumentiranih dokazov ne, a nekako se bolj strinjam z “Miho”, čeprav mi je všeč tudi politični odgovor gregorca 🙂
  Poslovnega partnerja je treba zagovarjati, saj nikamor ne pridemo ob pljuvanju vsepovprek. A vseeno še moj vtis o Pošti, ki na srečo ni nek naš pomemben poslovni partner: so velika okorela in monopolna hiša, ki se nikakor ne more izviti iz svojih socialističnih okov.
  Koliko časa traja dostava pošiljke ne bi vedela, vem pa da mi izpadajo lasje vsakič, ko moram na poštnem okencu oddajati kakšno pošto, vsakič, ko se poskušam prebiti skozi podatke, ki jih imajo nanizane na spletni strani in po večminutnem iskanju ne najdem najbolj pomembnega podatka – telefonske številke za oddajo telegrama, da ne govorim o izkušnji, ko sem poizkušala (se resnično trudila) poslovnemu prijatelju v bolnico poslati telegram. Po dveh dneh (!) truda sem obupala in mu raje poslala SMS po telefonu.

 10. Jaz pa takih problemov sploh nimam. Mislim, da sem imel samo en primer, ko dvd-ja ni bilo.

  Sem zadovoljen, brez problema pa bi počakal tudi 2 dni.

 11. @Miha, Brad, Ashton in Boris 🙂

  Hvala za zapisano. Kot rečeno, Pošto podpiram, kar pa ne pomeni, da si ne želim izboljšav.
  Tebi pa hvala za zvestobo od našega začetka. Upam, da si jo bomo zaslužili tudi v prihodnje.

  ps: Tule na blogu te tikam, ker je tole nekakšna moja dnevna soba, brez zamere.

  pps: Me zanima, če se bo javil še kdo iz Pošte.

 12. Spoštovani gospod direktor!

  Hvala za vaš odgovor oz. pojasnilo, za katerega ste si vzeli čas v poznih večernih urah.
  Cenim prizadevanja vaše firme za čim bolj kvalitetno storitev, zato se še tem bolj ne morem strinjati z vašim širokogrudnim zagovarjanjem nekvalitetno opravljene storitve vašega partnerja. Sploh ni govora o idealnem svetu, temveč o dobro plačani storitvi (glede na obseg in cene, ki ste mi jih predstavili), ki je pošta očitno ni sposobna opraviti zaradi takšnega ali drugačnega vzroka. 5% je ogromna cifra (že 0,5% bi bilo preveč), ki ni glede na velikost teritorija, na katerem poteka, z ničemer opravičljiva. Primerjava z Italijo ali ZDA je že iz tega vzroka neumestna. Izhaja pa ta nesposobnost izrecno iz nesposobnosti pošte in njene notranje organiziranosti – če niso sposobni 5% oddanih pošiljk spraviti do strank s 6700 poštarji, naj jih še 335 zaposlijo. Enostavno. Glede na plače vodilnih to ne bi smel biti problem. Ampak oni si raje v nek papir zapišejo, da so dolžni storitev opraviti v treh dneh. Tipičen primer obnašanja monopolista. V primeru konkurence na trg vam zagotavljam, da bi se storitev drastično izboljšala.
  Zanimivo (morda čudno) je predvsem to, kot sem že enkrat zapisal, da odkar spremljam zamude prejetih pošiljk (od včlanitve v ITIVI in prvega pogrešanja filma 5.5.2006), se to dogaja le z vašimi pošiljkami – tudi v času praznikov še nobena čestitka ni imela datuma starejšega od enega dne.
  Dvomim, da bodo na pošti dojemljivi za kritiko, vsaj dokler imajo tak položaj. Vi pa jim kar “težite” s svojimi podatki. Boste imeli vsaj čisto vest. Jaz pa vam bom iz istega vzroka še naprej pošiljal obvestila o pogrešanih filmih.

  Lep pozdrav in obilo uspeha pri poslovanju
  tokrat Miha (kakšno bolj originalno ime bi mi lahko dali, Brad ali pa Ashton npr. 🙂 – hecam se -, čeprav me tudi originalnega – Boris – ni sram (ali strah) objaviti)

  p.s.
  Tako mimogrede, poštnina 480-gramskega paketa iz Hong Konga je bila 3,30€. Res pa je to odvisno od prodajalca – plačal sem tudi že 47.-€ (za fotoaparat).

Leave a Reply

Required fields are marked *.