Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Katero nepremičninsko agencijo naj si izberem?

| 4 Comments

Odločil sem se, da je treba prodati družinsko hišo. Ker vem, da je trg nepremičnin mrtev, beri: klinično mrtev, sem se odločil, da se zadeve lotim na marketinški način. Postavil sem si načrt, na začetek tega načrta pa sem postavil analizo stanja. Agencije za nepremičnine so sicer mrtve, a ker sem po duši znanstvenik, sem vseeno hotel ugotoviti, koliko mrtev je ta trg.

Ker moj cilj ni analiza sama zase, ampak prodaja hiše, sem vprašanje iz prejšnjega stavka obrnil na glavo. Raziskati sem se podal, koliko je trg živ.

Favl!

Mrtev ali živ? Trg je mrtev, vseeno so nekatere agencije vsaj za silo žive. In te imajo, po mojem vlažnem predvidevanju, vseeno še vedno tudi možnost, da nas spravijo v stik s kupci.

Nastala je infografika, moja prva, ki prikazuje prav to, koliko žive so slovenske nepremičninske agencije. Brez dodatnih besed, infografika je tu:

No, za tiste bolj zagrizene znalce tule nadaljujem z razlago, kako sem prišel do te analize. Za začetek sem si uredil dostop do IPIS Marketing Managerja. To je baza podjetij s podatki o njihovi dejavnosti, zaposlenih, poslovanju, skratka bonitetna baza. Sama baza temelji na Ajpesovih podatkih, orodje pa prodaja isto podjetje, ki trži tudi iBon in iPis. Znano finančnikom, malo manj tržnikom.

V bazi sem izbral vsa podjetja, ki se po SKD, standardni klasifikaciji dejavnosti, predstavljajo kot agencije za promet z nepremičninami, šifra je 68.310. Teh podjetij je 762, vsaj tako kaže baza za leto 2011. Vsa ta podjetja sem si izvodil v excel. Odločil sem se, da za prodajo hiše ne bom delal z agencijami, ki nimajo zaposlenih. Četudi katera od teh podjetij še vedno poslujejo, so aktivno prodajo nepremičnin dala na hladno in je vse, kar danes naredijo, da objekte uvrstijo v svoje sezname, vpišejo na spletne strani, blago pa naj se prodaja samo od sebe. Jok!

V naslednjem koraku sem odrezal vse agencije, ki so v letu 2011 zabeležile izgubo. Krivično? Da, zagotovo, ampak jaz tu prodajam hišo in se ne ukvarjam s pravico ali pomanjkanjem le te na tem svetu. Sledil je še zadnji večji test, to pa je preverba dodane vrednosti. Če v Sloveniji nima 20.000 € na zaposlenega, potem mu ne more plačati niti minimalne plače. Vsa podjetja pod to mejo, sem zopet odstranil.  Krivično? Ja, ja.

V zadnjem koraku sem agencije sortiral po dodani vrednosti na zaposlenega, ki je zame najpomembnejši finančni parameter poslovanja podjetja. Nato sem pričel s preverjanjem podjetij od vrha navzdol. Da sem prišel do 15 TOP agencij, sem izločil 3 z blokiranim računom, eno z izrednimi prihodki, ki ne pomeni dodane vrednosti iz poslovanja, ter še eno, ker nima ustreznega opisa dejavnosti in se mi zdi sumljivo.

Prepričan sem, da med 15 objavljenimi vse niso najbolj kakovostne slovenske nepremičninske agencije. Nisem poznavalec stroke, le hišo prodajam. Vkolikor bi kdo želel komentirati razpored, ali opozoriti na kakšno mrtvo miš v mojem kozarcu kislih kumaric, naj to kar stori. Te analize nisem objavil zato, da bi prodajal to informacijo, ampak zato ker … no, saj veste … hišo prodajam.

V naslednjem koraku bom poklical vseh teh 15 agencij + vse tiste, ki ste mi jih prijazni tviteraši priporočili na moj včerajšnji tvit. Sledi izbor top 5 agentov, to je ljudi v teh agencijah, ki bodo aktivno prodajali hišo. Zanje imam v malhi še nekaj presenečenj, prijetnih seveda. O hiši, ki jo prodajam, pa se razpišem v kratkem.

Gregor

ps:  Ste opazili, kako malo zaposlenih je v nepremičninskih agencijah? V vseh 762 je zaposlenih le 573 ljudi.

 

4 Comments

 1. Mira zdravo,

  strinjam se. Tudi sam sem naredil nekaj podobnih korakov, a trg se ne odziva.
  Res je klinično mrtev.

  Hiše še nismo prodali. Cena je že precej nižja od začetne.

  Gregor

 2. Pozdravljeni!
  Res me zanima, če ste medtem hišo uspeli prodati. Podobnega projetka kot vi sem se lotila pravkar osebno. Nepremičnino (poslovne prostore) smo najprej poskusili prodati preko neprimečninskih agencij, a smo ugotovili, da le te, razen, da objavijo podatke na svoji spletni strani in zalepijo sliko v izložbo kaj več ne storijo; zato sem se postopila aktivne prodaje. Ceno smo znižali na maksimalno raven dostopnosti, najprej sem ponudbo objavila na http://www.bolha.com in še nekaj podobnih straneh, ponudbe sem pošiljala podjetjem iz Pirsove baze, po okoliških poslovnih conah smo raznašali letake in mrežili ponudbo preko poslovnih partnerjev, obrtne zbornice, poslovne cone v kateri se nahajamo, privatnih znancev in Facebooka, zadevo sem ponudila celo podjetjem, ki tržijo kuponske ugodnosti…; skratka, uporabila sem vse možne in inovativne pristope. Nepremičninski trg je hladno mrtev. Ker sem šla ven z tako udarnim pristopom in nizko ceno; ob tem, da gre za novogradnjo – z nižjo ceno od izgradne cene materiala in dela izvajalcev, brez upoštevane vrednosti zemljišča na katerem stoji. Ugodna cena na atraktivni lokaciji je pritegnila sicer kar nekaj radovednežev, kupca pa še vseeno ne. Ima še kdo kakšno učinkovito idejo?
  Lep pozdrav.
  Mira Ornik

 3. Pingback: 3. del: Katero nepremičninsko agencijo naj si izberem | Gregor Cuzak

 4. Pingback: Nadaljevanje: Katero nepremičninsko agencijo naj si izberem? | Gregor Cuzak

Leave a Reply

Required fields are marked *.