Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Anketa in fokusni skupini

| 4 Comments

V minulem tednu smo bili na iTIVIju precej marljivi tudi na področju raziskovanja. Ukvarjali smo se z našimi uporabniki, med katerimi ste tudi nekateri bralci tega bloga.

Izvedli smo spletno anketo, ter dve fokusni skupini. Skupna ugotovitev je, da imamo v celoti gledano izjemno zadovoljne uporabnike, ki so tudi pripravljeni sodelovati z nami pri naših načrtih za izboljšavo naše storitve.

Naj navedem nekaj številk oz. ugotovitev spletne ankete:

   

   

 • Prejeli smo 316 odgovorov na anketo, poslanih je bilo nekaj manj kot 1.000
 • 89,9% uporabnikov je zadovoljnih ali zelo zadovoljnih
 • najbolje so ocenili naš naročniški center (ocena 4.5), sledi dostava na dom (4.46) in spletna stran (4.4)
 • bolj kritični so pri oceni pošiljanja točno določenih DVDjev (3.5) in pri ceni (4.0), čeprav tudi ti dve področji beležita relativno visoke ocene
 • 80,7% jih aktivno priporoča storitev prijateljem, mogoče bi nas priporočilo še 18,7%
 • v ponudbi želijo več filmskih klasik, evropskih filmov in TV serij
 • 97,5% jih meni, da bomo imeli v prihodnje več uporabnikov

Spletno anketo smo izvedli s pomočjo strani www.surveymonkey.com. Uporabo vsem toplo priporočam in vam zagotavljam, da se vam bo 20$ za en mesec uporabe povrnilo že v prvih minutah, ko boste videli, kako dobro deluje orodje že pri samem snovanju ankete, potem pa briljira vse do konca. Možna je tudi brezplačna uporaba, le precej bolj omejena je.

Fokusni skupini sta nam pomagali še z naslednjimi spoznanji:

 • uporabniki si želijo imeti možnost občasnih povečanj svojega osnovnega paketa. Če naprimer kdo načrtuje, da si bo čez vikend ogledal več filmov, morda gre na dopust ali pač samo zboli, bi si z izposojo dodatnih DVDjev lahko popestril nekaj dni. Če bi recimo plačal 2,5€ za izposojo dodatnega filma iz seznama, za katerega prav tako ne bi bilo nobene zamudnine pri vračilu, potem bi se po oceni naše fokusne skupine to zdelo kot zelo privlačna ponudba. Želijo si možnosti rezervacij točno določenih DVDjev.
 • postati moramo bolj natančni pri obveščanju o tem, kdaj je kateri film na voljo. Nekaterim uporabnikom je sicer všeč, da jih vsebina rdeče kuverta vsakič preseneti in da se tega veselijo, vseeno pa ocenjujemo, da je boljše napovedovanje dobavljivosti posameznih DVDjev nujno. Gre tudi za problem upravljanja pričakovanj. Če iTIVI zapiše, da je nek film dobavljiv takoj, potem mora to tudi izpolniti. Če tega ne more, naj za začetek spremeni opis dobavljivosti, hkrati pa naj dela na izboljšavi algoritma.
 • pozitiven primer upravljanja pričakovanj se zgodi vsakič, ko pride do težav. Če se DVD izgubi, ali če uporabnik dobi nedelujoč DVD, praviloma brez posebnega napovedovanja pošljemo nadomestni ter še dodatni DVD, zato da uporabnik ne bi bil prikrajšan. Tu gre preprosto za to, da uporabniki takšnega ravnanja ne pričakujejo in so potem prijetno presenečeni.
 • možnost izbora kinofilmov, ki jih na DVDju še ni pod opcijo ‘shrani’ je dobrodošla, vendar bi morebiti bolje bilo opcijo poimenovati ‘prihaja’. Tako bi jasneje povedali, da DVD bo na iTIVIju šele čez čas.
 • celo uporabniki z daljšim stažem včasih ne poznajo marsikaterega dela naše storitve, recimo možnost zamrznitve naročnine, izbor priljubljenih žanrov ali igralcev ali režiserjev, tega bloga (!), načina reševanja težav, če karkoli ne bi delovalo prav, itn.
 • želijo si kontekstualnih vsebin. Če bi iTIVI uporabnike na mehak način izobrazil o določenih filmih, ki bi jih predstavil ne zgolj po njihovi vsebini, ampak tudi po kontekstu njihovih ustvarjalcev, okoliščin nastanka, pomembnosti za žanr in podobno, bi lahko to uporabnikom precej pomenilo. Kontekstualne informacije bi lahko ponudili v obliki člankov v naših novicah, ki bi naprimer govorili o pomenu Stanleya Kubricka ali pa o fenomenu korejskega filma. Pri tem bi sčasoma postalo pomembno to, da bi si uporabniki sami izbrali, kakšne informacije bi želeli prejemati.

Vsem sodelujočim se še enkrat toplo zahvaljujem, obenem pa tudi vas bralce bloga pozivam, da s komentarji dodate svoj kamenček v mozaik iTIVIja. Nekateri ste to storili že večkrat, sami najbolje veste zakaj.

Na nas je, da se potrudimo in ustrežemo pričakovanjem.

4 Comments

 1. @Janko

  Imamo zaključeno zasnovo prenove našega spletnega mesta, kjer je predvideno, da bi lahko to interakcijo z več orodji olajšali in vzpodbudili. Kdaj točno bomo prišli s to prenovo ven, pa ne morem napovedati.

  Glede siceršnjih predlogov pa so doborodošli. Glavna omejitev pri tem ni sporočanje predlogov, ampak je urejanje avtorskih pravic. Na nesrečo je slovenski trg tako majhen, da se letno izda samo nekaj sto naslovov. Tako fond slovenskih filmov raste zelo počasi, oziroma celo izgublja stik s svetovno knjižnico filmov, ki se šteje že s šestmestnimi števili.

  Rešitev te zagate je v ustreznem pravnem okviru in dovolj pogumnem in finančno močnem podjetju, ki bi se tega področja lotilo tudi komercialno. iTIVI si v to smer želi iti, vendar samostojno v bremena tovrstne širitve še ne zmore. Upam, da čimprej v prihodnosti.

 2. Kako je torej z mestom, kjer bomo vsi uporabniki izražali svoje želje. Al bomo vsak na svoj način nekje v razpravi jokal kuk bi radi gledal svoj bodoči najljubši film, pa ne vemo kje ga dobit.
  Lahko se to uredi v smislu foruma al pa enga simpl obrazca, kamor vneseš IMDB link na primer.
  Jaz sem včeraj naštel le nekaj naslovov z glave – there’s a lot more where that came from. So pa to taki filmi, ki bi itiviju definitivno dodali na vrednosti, za razliko od nekaterih, ki mi jih ponujate.

 3. @Janko

  Super, da si podal predlog kar v komentarju. Komentarje ureja Nadja, ki je tudi glavna za našo nabavo. Čisto sami si ne moremo izmisliti, katere filme bi dali v naš izbor, ker morajo imeti filmi urejene pravice za izposojo pri nas. Vseeno pa naši predlogi in tudi predlogi vas uporabnikov pomagajo usmerjati ponudbo. Tvoje predloge smo zabeležili in jih bomo poskušali najti, oziroma pridobiti.

 4. Zadnjič sem to idejo predstavil kar pri komentarju enega filma, a nisem dobil odgovora. No, ideja je ta, da bi imeli uporabniki možnost predlagati, kateri film naj se nabavi oz. doda zbirki. Včasih je zelo frustrirajoče, ko si zaželim konkretnega filma, za katerega vem, da je odličen, a ga na itiviju ni moč dobiti. Zadnji tak primer je The Ice Storm (1997). Zelo hitro pa mu lahko dodam še kakšen Chinatown (1974), The Princess Bride (1987), La Haine (1995), Toy Story (1995) in Toy Story 2 (1999), Happiness (1998), Dogma (1999), The Rainmaker (1997), Requiem for a Dream (2000), Central do Brasil (1998), Dead Man’s Shoes (2004) … če pogledam po različnih žanrih.
  Recimo, da sem jaz nekaj svojih predlogov pravkar podal.

Leave a Reply

Required fields are marked *.