Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Social Physics

| 0 comments

iz moje objave na blogu marand.bi 18.12.2014:

Na Marandu beremo.

No, tokrat knjigo Social Physics izpod peresa Alexa Pentlanda, profesorja na MIT, člana slavnega MIT Media Laba in zmagovalca DARPA Network Challengea. Pri slednjem je Sandyjeva ekipa z MIT premagala več kot 300 drugih prijavljenih ekip s preprostim algoritemskim načinom nagrajevanja najditeljev 10 rdečih vremenskih balonov.

darpaballoons-1

Alex “Sandy” Pentland je v knjigi popisal številne ugotovitve na področju fizike družabnega vedenja, ali tudi dinamike človeških odnosov, ki se spletajo v mreže. Morda najbolj presunljiva ugotovitev Pentlanda in številnih sodelavcev je, da inteligenca skupin ni v korelaciji z inteligenco posameznikov v skupini, oziroma je ta faktor daleč manj pomemben od dveh, ki ju močno izpostavi.

Prvi faktor je sposobnost ustvarjanja novih idej in tudi sposobnost skupine, da se nanje odziva ne glede na to, iz katerih ust pride. Šteje kakovost ideje, ne renome “izumitelja”. Ta faktor avtor imenuje informacijski tok (flow).

Drugi faktor je čut za uravnoteženje skupine, ki se pokaže tako, da so v skupini vsi člani aktivno vpleteni, ne pa naprimer, da eden, ali dva dominirata z idejami, ostali pa več ali manj pasivno spremljajo dominatorja. Z uravnoteženjem se dejansko v prej omenjeni “flow” spusti celotna ekipa. In v tem je ključ.

Predlagamo, da si knjigo preberete. Idej v njej vrvi, na voljo je mnogo virov za lastno eksperimetiranje, obenem je knjiga tudi dobitnik nagrade PwC za poslovno+strateško knjigo leta 2014.

Algoritem za zmago na tekmovanju Darpe je bil sledeč: 2.000$ najditelju, 1.000$ vabitelju (tistemu, ki je povabil najditelja), 500$ vabitelju vabitelja, 250$ vabitelju vabitalja vabitelja, itn.

Leave a Reply

Required fields are marked *.