Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Rakova pot

| 3 Comments

Finance so danes objavile naslovnico, na kateri piše, da so slovenski borzni tečaji na rakovi poti. Naslov me je zbodel do te mere, da sem zbral nekaj številk in naredil  primerjavo, ki kaže, da še zdaleč ni tako hudo, kot nam iz dneva v dan slikajo vsi mediji po vrsti, vključno s svetovnimi.

Izjemno kratkovidnost splošne javnosti do tega, kaj se dogaja na borzah lepo ilustrira graf, ki sem ga pripravil tule.

primerjava_rasti_sbi20_bdp_in_krke.png

Graf prikazuje, kako so se od leta 1999 do 2008 gibali indeksi treh ekonomskih entitet, najprej borzni indeks SBI20, nato BDP in nato prodaja ene od paradnih firm v SBI, to je Krke. Vse številke so prikazane v relativnih indeksih, pri čemer je baza leto 1999, pa za preračun iz SIT v EUR pri Krkini prodaji sem uporabljal kar enotni tečaj zamenjave, kar je seveda narobe, vendar ne spremeni izpeljave, v bistvu le še okrepi mojo poanto, saj sem s previsokim tečajem menjave rast Krke precenil.

Če je kaj očitno iz grafa, potem je to, da smo imeli od leta 2005 do 2007 enormno in nerazumno rast SBI20, ki je očitno šele zdaj zopet prišel v področje večletne normale. To trdim na osnovi primerjavi grafa SBI20 z grafom prodaje Krke, pri čemer moram poudariti, da je Krka eno najboljših podjetij med 20imi, ki sestavljajo indeks SBI20 in da dejstvo, da je bil SBI20 toliko napihnjen nad nivo prodaje morda najboljše firme v njej, resnično govori o inflaciji pričakovanj.

O čem govorim?

O tem, da nas mediji stalno, res stalno, fopajo s svojimi kratkovidnimi napovedmi. O tem, da že vsi verjamemo, da gre SBIju res slabo. O tem, da ves čas za komentar mediji sprašujejo le tiste, ki so itak zainteresirani za čim večji promet, ne pa za pravilno investiranje. O tem, da ti veleumi izjavljajo, da nekdanjih vrhov SBI20 doseženih pred enim letom ne bomo nikoli (!) več dosegli in da si noben investitor ne more želeti tega, kar se dogaja zdaj.

Halo!!! Da si noben investitor ne more želeti tega, kar se dogaja zdaj??!!??? Halo!!!

Pa dobro, kdo je tu nor? A temu bedaku, ki je izrekel to veleumje ni jasno, da je padec cene blaga na njegovo dolgoročno pravo vrednost lahko nekaj najboljšega, kar se lahko na nekem trgu zgodi? A mogoče misli, da ne obstajajo investitorji, ki jih zanima dolgoročen pogled? A pri svojih analizah sploh kdaj pogleda zadeve iz malo širše perspektive?

Delnice so realen papir, katerega vrednost izhaja iz realne vrednosti njegove podlage, to je iz poslovanja podjetij, ne pa iz nekih takšnih ali drugačnih dnevnih odzivov borze in špekulantov na njej. Iz grafa se ob upoštevanju krivulje rasti BDP vidi tudi, da so najboljša podjetja vlečni konji gospodarstva. Zato se vanje splača vlagati. Žal mi je le, da se tako pametna zadeva, kot je borza, ki omogoča, da se prihranki selijo k najboljšim, ves čas prikazuje kot ena krasna nacionalna loterija, dobitniki na tej loteriji pa so über frajerji in über pametnjakoviči. Pravi generali pa tiho korakajo naprej in svojo vrednost pokažejo na daljši rok. Ampak takrat so über-ji že pri kakšni drugi temi.

3 Comments

  1. Pingback: cuzak.itivi.si » Blog Archive » Vlaganje v vrednostne papirje

  2. @t-h-o-r

    Mogoče res. Na srečo obstajajo tudi resni mediji, v tujini. Pa blogi. Ugotovil sem, da je pri meni prisotnost wirelessa doma obratno sorazmerna s potrebo po naročništvu na dnevni časopis. Trenutno wirelessa nimam in me zato ima, da bi se spet naročil, pred časom, ko sem wireless imel, pa sem se odjavil, ker sem takrat videl, da me moj mix blogov iz domačih in tujih logov zelo zadovolji. Več kot toliko branja, ne rabim, še zlasti pa ne, če par slučajno dobrih paketov pride v paketu s šodrom, kar je pravilo predpakiranih medijev, torej offline izdaj.

  3. “O tem, da nas mediji stalno, res stalno, fopajo s svojimi kratkovidnimi napovedmi”

    drugače pa jih nihče ne bi kupil 🙂

Leave a Reply

Required fields are marked *.