Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Magistrska na blogu in wikiju

| 7 Comments

Svojo magistrsko nalogo ‘Outsourcing of Marketing in Slovenia’ v nastajanju sem 20.10. objavil na blogu in wikiju. Vsebinskih komentarjev še nisem prejel, se je pa nekaj kolegov že lotilo branja in so mi tudi že poslali etapne komentarje o svojih vtisih.

Se pa je v tem času zgodilo nekaj pomembnega in sicer to, da mi je mentor najprej naložil dve manjši dopolnitvi, obenem pa mi je ne glede na dopolnitvi nalogo potrdil, ter ponudil termin za zagovor. Zagovor imam 27.11. ob 17h. Če koga zanima, kako to izgleda na IEDC Bled, ga vabim zraven, saj je zagovor javen. Vseeno pa prosim za najavo, najbolje kar pri meni.

Kot vabilo v branje moje dokončane magistrske Masters – Outsourcing of marketing na www.cuzak.net, danes objavljam povzetek naloge, v naslednjih tednih pa bom prav tako tule na blogu objavil še kakšen izsek iz naloge.

POVZETEK MAGISTRSKE

Marketing se nahaja v fazi sprememb. Po desetletjih životarjenja pod plaščem oglaševanja se marketing zdaj pojavlja v novi obliki, v obliki, kakršno bi si zaslužil že dolgo časa nazaj. Marketing ni lišpanje stare kripe, ampak se tiče predvsem in najprej rasti prihodkov podjetja.

Glavna vloga marketinga je, da na trgu poišče stranke in jih pripelje do produktov in storitev, ki jih nudi podjetje. Stranke so kot prihodkovni tokovi, zato je smiselno, da marketingu nadenemo novo ime – upravljanje prihodkovnih tokov.

Upravljanje oz. menedžment je zelo odvisen od merjenja različnih parametrov v poslovanju, obenem pa se tiče tudi ukrepanja na osnovi teh meritev, na promoviranju uspešnih praks in njihovi ponovitvi. Marketing je potrebno upravljati na enak način.

Glavna ideja zunanjega izvajanja (angl. outsourcing) je, da nekomu drugemu prepustiš del svojih nalog. To storiš pri tistih nalogah, kjer je tvoj partner lahko boljši in je bolj učinkovit. V tem primeru podjetje prejme koristi zaradi partnerjevih izkušenj in osredotočenosti, koristi pa se izkažejo tako v dvigu kakovosti, kot v nižji ceni.

Marketing ni nič drugačen. Če bi lahko izmerili produktivnost marketinških aktivnosti in če bi ugotovili, da bi lahko nek partner te aktivnosti izvedel bolj produktivno, mar mu vi ne bi prepustili teh aktivnosti?

Odgovor ni enostaven, na žalost. Za to obstajata dva razloga.

Prvič, marketing je v splošni percepciji menedžmenta skoraj izenačen z oglaševanjem, ki ga je dejansko težko zanesljivo meriti. Drugič, zunanje izvajanje je v mnogih marketinških nalogah že danes prisotno in ne zaostaja za ostalimi funkcijami podjetja, vendar je zaradi pomanjkanja razumevanja še vedno zelo neizkoriščeno.

Zunanje izvajanje v marketingu je moč uporabiti za dvig produktivnosti, vendar je za to nujno zelo natančno vedeti kje in kako. Če podjetje razume svoj model marketinga, potem mu znotraj tega modela ne bo težko poiskati priložnosti za zunanje izvajanje. Tak model omogoča natančno določitev področij, kjer bi zunanje izvajanje lahko najbolj pripomoglo.

Magistrska naloga v prvem delu razišče področji marketinga in zunanjega izvajanja, poišče obstoječe stične točke, nato pa v drugem delu predstavi model, po katerem je mogoče sistematizirati proces zunanjega izvajanja v marketingu.

7 Comments

 1. Pingback: cuzak.itivi.si » Blog Archive » Marketing kot surfanje

 2. Seveda se da tu tudi izpostaviti lepa korelacija s postom o prodajanju megle: boljši je produkt, “lepše vreme” prodajaš. :))

 3. @Gregor

  Drži. Tega po mojem v magistrski nisem dovolj podrobno razdelal, čeprav sem se o ‘product developmentu’ tudi razpisal.

 4. Se strinjam z Mitjo.

  Ali če vse skupaj, kar sta oba ugotovila, izrazim z mislijo Setha Godina: BMW ne rabi močnega marketinga (pravzaprav oglaševanja in “gverilskega” brandinga), saj se marketing pri njih dogaja na inženirskem oddelku. 😉

 5. @mitjamavsar

  Se strinjam s povedanim, mi pa dovoli, da natančneje definiram besedo marketing. To naredim tako, da jo postavim v odnos z besedo inovacija. Če naredim to in povem, da morata delovati vzajemno, potem je pravzaprav vseeno, kje je meja. Pa vseeno, inovacija je doma tam, kjer je podjetje, marketing pa tam, kjer so stranke. Kar pa jasno ne pomeni, da marketinga v podjetju ni, še manj pa, da inovacij pri strankah ni.

 6. “Glavna vloga marketinga je, da na trgu poišče stranke in jih pripelje do produktov in storitev, ki jih nudi podjetje.” Ta stavek me moti, ker se mi zdi, da je produktno naravnan in bolj kot marketing definira prodajo.

  Iskanje novih strank je precej lažje, če se vloga marketinga začne že precej prej. Marketing na trgu išče nenaslovljene potrebe, nato pa pre/oblikuje ponudbo podjetja v smeri zadovoljitve te potrebe. Ta lastnost marketing pripelje zelo blizu dejavnostima “upravljanje kakovosti” in “razvoj izdelkov in storitev”

  Če je ta vloga dobro opravljana in v podjetju dela premike, je iskanje novih in novih kontaktnih točk, segmentiranje ter komuniciranje z vsem in svaštim precej hvaležno početje in do lišpanja stare kripe ne pride.

  Povedano drugače: Če se marketing sme vtikati le v iskanje strank in upravljanje tokov do obstoječe stare kripe, je vseeno zadolžen le za lišpanje. Kripa ostane kripa.

Leave a Reply

Required fields are marked *.