Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Izkušnje

| 0 comments

Uf, kakšen dan.

Bil sem pri novem naročniku. Danes. Ne povem, kje, ne bi bilo prav. Ampak vseeno lahko povem, da je bilo divje. Sinestetično gledano je bilo kot edina Beethovnova opera, Fidelio.

 

Začelo se je z briefom, ki sem ga prejel že dober mesec nazaj. Že takrat sem se opremil z bilanco, pridobil sem si projektno svetovalno ekipo, naštudirali smo vloge, določili časovni razpored projekta, vsebino posameznih dni, no, da ne pretiravam, dobro smo se pripravili.

Do prve polovice sestanka je šlo krasno. Že pričeli smo galantno z darilom, monografijo Marka Modica, ki jo zadnje čase veselo podarjam vsem dobrim ljudem okoli mene. Nato smo gladko, sladko, lepo, peljali do polovice. Vse jasno, vse kul.

Nato pa tresk. Nevihta. Potres. Vulkan. Šok. Klient je resda vse to, kar smo predvideli, a je s svojim načinom delovanja vse skupaj tudi presegel. In tu se zgodba zelo natančno sestavi s Fideliem.

Namreč. Klienta sem s svojo pripravo v svoji glavi dal v kalup, kot je zlobni Pizaro v operi dal v zapor poštenega Florestana, Leonorinega moža. In vse do sestanka, celo do sredine triurnega termina, je moji tezi pritrdilo. Klient je predvidljiv, zadeva bo rutinerska. Izi bizi. Kot bi bilo vse skupaj ena sama velika mašina.

Ampak ne! Ta firma, ti ljudje, enako kot mi, niso, nočejo biti in, upam večno, ne bodo mašina. Zato so presegli moj sliko o njih, ki sem jo skrbno zgradil skupaj s svojo ekipo. Fidelio, to je preoblečena Leonora, s svojo ljubeznijo in človečnostjo reši Florestana.

Ko se to zgodi, se zgodi človek. Poudarek je očiten.

Naj zaključim z mislijo, točno tako, Fidelijsko humanistično mislijo, ki jo je nama s Filipom Bračevcem izrekla Živa Jalovec (@alivea), na kavi pred dvema tednoma. Govorili smo o neki metodi kadriranja, ki kombinira horoskope, numerologijo in še nek tretji sklop, (heh podabu). Živa je rekla, da ne glede na to, kako dobro te metode delujejo, še vedno verjame, da je biti človek veliko več, kot le biti ujetnik neke sistemske ocene, horoskopov, številk, ipd. Verjeti v sistem, to je zapor, verjeti v ljudi, to je svoboda. Da Živa, prav imaš. Danes smo videli, kako zelo prav. Hvala vsem doslej udeleženim, že veste, kdo ste. In da, zgodba se nadaljuje …

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Required fields are marked *.