Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Dvigalo v vesolje

| 5 Comments

Sliši se bizarno, pa ni, oziroma trenutno je, nekoč pa ne bo več.

Molekula C60, ljubkovalna znana tudi kot buckyball, strokovneje pa fuleren, ali polno buckminsterfulleren, ali igrivo kemična sestra žoge za nogomet, torej 60 ogljišč, 12 petkotnikov in 20 šestkotnikov, v ogljiščih pa, kaj drugega kot, ogljik, je najbrž ena bolj hecno-resnih stvaritev narave.

Pustimo C60 ob strani z navedkom, da gre za tretjo obliko čistega ogljika za grafitom in diamantom, ki je presenetljivo lahko feromagnetna, izkazuje superprevodnost in se ponuja tudi kot uporabna posoda za molekularna zdravila v prihodnosti, ter se raje skoncentrirajmo na njeno podologvato sestro, fulerensko nanocev.

Gospodična fulerenska nanocev, pač še ni gospa, glede na starost odkritja, pa redne službe tudi še nima, zato gospodična, je ena hudo hudo mična, ja, gospodična.

Njena najbolj bizarna uporaba, pa ni bizarna, ampak trenutno je, uporaba v prihodnosti kot t.i. dvigalo v stratosfero. Znanstvena špekulacija je, če ste mislili, da znanstveniki ne špekulirajo, se motite, da je gospodična tako močna, da bi zdržala napetosti, ki bi nastale, ko bi nekakšno vrv spleteno iz fulerensko-nanocevčnih niti potegnili s površja zemlje v stratosfero, kakšnih 100 km visoko, do orbitalne vesoljske postaje. Slednjo bi tam obdržali s pomočjo elektromagnetnih polj, saj je znano, da je Zemlja nekakšen dinamo, ki ga obkroža tako magnetno kot električno polje. Malo ljudi ve, da je samo električno polje na površini Zemlje izjemno močno, saj doseže kar 100 V/m, ali že ob jasnem vremenu 100.000 Voltov samo na višinski razliki 1000 m. Ob nevihtah je ta napetost zaradi kopičenja naboja v oblakih zlahka nekaj milijonov Voltov, kar precej pogosto vidimo kar na lastne oči. Ko bliska. In slišimo tudi, kajneda? Bog pač bovla. Najraje ob četrtkih (Donnerstag je Gromodan).

Kako zagotoviti stabilnost orbitalne postaje je problem, ki trenutno ni pomemben, saj je gospodična še vedno le mična, nihče ji še ni nataknil prstana, da ne rečem še česa bolj obscenega. Tisti, ki me poznate, že veste 😉 Težava je v tem, da trenutno še živ bog ne ve, kako splesti fulerenske niti. Ah, kaj niti, niti vlaken ne znamo narediti tako, da bi bila stabilna. A kot rečeno, gospodična je res mična. Mogoče pa nam pajki kaj pametnega povejo, kot se grejo svojo pajčjo prejo.

In čemu to vse skupaj?

Recimo, da nas pot enega kilograma mase na višino 100 km danes stane cca 20.000 €, kar je čisto mimogrede približno 1 kg zlata. No, z dvigalom v vesolje, cena pade na cca 2 € na kg. Ali cca 200 € na potnika. To pa je že kar prebavljivo, ne? Če imate kg zlata, ga torej kar obdržite. Ko gospodična postane gospa, si boste s to kilo kupili kar 100 poletov tja gor. Pih, mogoče bo pa bolje, če postanete kar lift-boy, a ne? Ali pa bom tam jaz in bom vestno, večkrat na dan ob vratih dvigala pretikal stikalo gor in dol in gor in dol in gor in dol in …

Ah, dvigalo v vesolje. Pa saj to že obstaja, ali ne?

5 Comments

 1. Uuups, nisem želela tega zakamuflirati v dvoumno sporočilo. :ops: Samo meni se vse že tako dolgo vrti okrog hrane, da niti pomislim ne da kakršno koli drugo implikacijo. 😉

  Skratka, še slovensko-slovenski prevod: dohtarji so mi nekaj šarili po čeljustih, zato sem že en mesec in pol na tekoči+mehki hrani. A kmalu bom lahko spet jedla kot ljudje. :mrgreen: No, to je vse… Nobene pokvarjenosti torej (tokrat) 😛

 2. @Sunshine

  Točno na to sem mislil. Sam v diskusijah s teboj pač nisem dobil občutka, da si klasično blond, ampak si mi blond predstavila v najboljši luči, vse strogo platonsko jasno 😉 Glede trde hrane pa naj ti povem, da zavajaš najine bralce, saj vsi ne vedo o čem govoriš. Ok, dragi bralci, tole je manj pokvarjeno, kot se mogoče bere. 😀

 3. Me to glih ne. Pravijo da se me kar fino bere, 😳 samo poučujem pa svojih bralcev ne prav preveč. 😉 Take pametne reči govorim bolj v živo. Pa še to more biti na drugi strani pravi človek, ki si zna vzeti čas in tudi kdaj kasneje še z užitkom prežvečiti slišano in iz njega povleči kaj pametnega.

  P.S. Kmalu dobim zeleno luč za trdo hrano. Mislim, da sem zdaj jaz na vrsti za povabilo. 😉

 4. @Sunshine

  Come on, a ti pa prazno slamo mlatiš, ali kaj 😀

 5. Pri tebi človek izve veliko novega. 😉

  Mični gospodični želim prijetno zorenje do statusa gospe, nam pa veliko zdravja in sreče da dočakamo ta dan. In če ga dočakamo, znamo biti zares v nebesih. :mrgreen:

Leave a Reply

Required fields are marked *.