Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Disciplina

| 7 Comments

Ustanovitev podjetja je bila posebne vrste dogodovščina. Saj sem kje o tem že pisal, pa zagotovo nekoč nekje bom še precej več, a par reči za uvod v to, kar želim danes povedati, moram le obnoviti.

Ko smo se Jaka, Aleš, Gregor in Gregor poleti 2005 dobivali z idejo, da bomo štartali našo storitev, si niti v sanjah nisem predstavljal, da bom dal skozi nekatere od reči, ki so se mi kasneje zgodile. Vendar ne morem reči, da nisem vedel, v kaj se spuščam.

Ena pomembnejših napovedi pred začetkom je bila, da smo štirje kreativci na kupu imeli za nekakšno elitno enoto komandosov, hkrati pa sem sam zagotovo vsaj 5x pred vsemi govoril o tem, da bomo mi firmo zgolj postavili pokonci, potem pa bodo firmo morali začeti upravljati generali, oziroma bomo morali vpeljati elemente redne vojske, ki je sicer manj prodorna, vendar ima nekatere ključne prednosti.

Po dveh letih in pol lahko iz prve roke vsem povem, da je glavna lekcija naše ekspedicije imenovane iTIVI – disciplina.

To se sliši kot rutina, a kdo mara rutino? No, če že ne mi, potem pa zagotovo stranke, dobavitelji, zaposleni, banka, ter investitorji. Ker cenijo zanesljivost. Ker želijo zaupati, da stvari niso le od danes na jutri.

Del discipline iTIVIja danes je, da dnevno, tedensko in mesečno zelo natančno spremljamo svoje poslovanje.

Kot direktor iTIVIja vsak dan vem koliko denarja imamo na banki, koliko novih strank smo dobili, koliko jih je odšlo.

Vsak teden vem, koliko strank imamo skupaj, koliko po posameznih paketih, koliko izterjav smo začeli, koliko smo jih uspešno končali, koliko filmov imamo v bazi, kateri so bili nabolj gledani filmi, kje imamo največje težave z dobavo, koliko zahtev za filme imamo, ali smo izdali newsletter in na kateri dan, ter seveda, koliko izposoj smo imeli.

Vsak mesec pa vem, koliko denarja smo zaslužili po produktih, imam vpogled v vse stroške podjetja razdeljene na 5 glavnih kategorij stroškovnih mest, ter skupaj cca 50 stroškovnih mest, koliko prilivov in odlivov sredstev z računov smo imeli, stanje na računu, stanje terjatev, stanje terjatev pri zunanji izterjevalni firmi, stanje naših obveznosti do dobaviteljev, število vseh izposoj, število izgubljenih diskov, število polomljenih diskov, hitrost dostave diskov do stranke, hitrost dostave od strank, stopnjo zadovoljstva, stopnjo priporočanja, povprečen čas za odgovor na elektronska pisma, ter morda še kaj.

Če smo bili nekoč 4 komandosi, smo danes organizirana vojska, ki šele začenja razumeti, kaj je to širina in kaj globina tržnega spopada.

Zelo, zelo smo se spremenili. In hvala bogu, da smo se. Če se ne bi, bi pregoreli in ugasnili. Tako pa smo takole po maoistično šele zdaj ugotovili, da smo komaj na začetku dolgega dolgega pohoda.

7 Comments

 1. Verjetno te je tvoj soimenjak izredno dobro opisal z vlogo maratonca. Posel, ki ste ga začeli ni Boltovski šprint z odvezanimi vezalkami ampak se ga, če nadaljujem s športnimi metaforami, lažje primerja s kakšnim Tour de Franceom.

  Vsak od vas je ‘komandos’ na svojem področju, vendar skupaj tvorite bistveno več kot samo generala. Vse je proces in nič ni dano v naprej. Sicer pa ste, kot tudi sam ugotavljaš šele dobro umerili korake in premerili pot, ki jo je treba prehoditi. Godspeed.

  Se vidimo na maratonu, če ne prej 😉

 2. @Sunshine hvala

  @t-h-o-r hvala

  @danilo spontano ja, ampak postopoma, po veliko napakah. Zlasti spremljanje stroškov, to je bila moja najhujša lekcija. Tu sem storil nekaj ultrabedastih napak in sem narobe načrtoval in v svoj prav prepričeval še vse ostale vpletene.

  @Gregorg Ja. Nas je. Ampak ti tule rečem in ti bom kadarkoli v prihodnje lahko rekel, da sem ponosen na vse štiri.

 3. @Danilo:

  ja, nas je marsikaj moralo udariti po glavi. Čeprav imamo po drugi strani tudi to srečo, da je moj soimenjak kar disciplinirana oseba. Maratonec. In to ga najlepše opisuje 🙂

 4. Pingback: Prihodnost in vodenje » Zmagal bo tisti, ki bo naredil manj napak

 5. Pa me prav zanima ali je do te spremembe prišlo spontano ali pa ste se morali vsesti dol in zelo zavestno preklopiti na to drugo tipko “disciplina”? Vas je moralo kaj udariti po glvi lai ste bili dovolj disciplinirani brez tega?

 6. res bravo, za vse starejše filme, ki ste jih zbrali

 7. Vsa čast za tako skrbno spremljanje stanja v firmi. Ne dvomim, da je tudi to pomemben razlog zakaj vam gre dobro in verjamem, da vam bo šlo še bolje. 😉

Leave a Reply

Required fields are marked *.