Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Blink

| 4 Comments

Prebral sem Blink Malcolma Gladwella.

Precej frapantna knjiga.

Govori o tem, kako pogosto že po nekaj sekundah vemo o zadevah več, kot če se jim nato na dolgo in široko posvečamo.

Zabavno pri tem je to, da je problem prebliska, hmm, bi to lahko bil prevod?, ta, da ne vemo, ali imamo prav ali se motimo.

Večinoma itak ne zaupamo svoji presoji, še zlasti pa ne intuitivni, včasih pa je tako tudi prav. Oziroma ko ji zaupamo površno, brez dobrega znanja v ozadju, nas pusti na cedilu.

Priporočam v branje. Celo več. Posodim v branje 😉

4 Comments

 1. Knjigo sem brala slabi 2 leti nazaj in bila čisto fascinirana, ko sem začela brat – “pa saj ravno to se meni ves čas dogaja” … nisem je prebrala v celoti, ker se mi je zdelo nepotrebno, da berem vsa njegova razglabljanja (pač optimizacija časa in kupi ostalih knjig za branje), ampak sem začela sama razmišljati o tem in predvsem, ves čas imam to v mislih. Njegove misli so mi bile pravzaprav potrditev, da so ti miselno-intuitivni vzorci, preskoki, prebliski … pravzaprav intuicija, ki pa jo, sem prepričana, s pravim usmerjanjem misli in nenazadnje izkušnjami, lahko izboljšujemo. In vedno pogosteje se nanjo zanašam – in ugotavljam, da me zavede le takrat, ko gre za izrazito subjektivne zadeve/situacije, kjer je vpletenih preveč čustev. Sicer pa me še ni razočarala – razočaram predvsem sama sebe, kadar intuicijo zignoriram.

 2. @BB

  Bolj zanimivo branje, kot priročnik.

  @Gregor K.

  Kava, ja. Kdaj, kje 😉

 3. Uh, same knjige zadnje čase:)
  Se strinjam, vedno trdim, da prvi filing (skoraj) nikoli ne vara. Stvari gredo redko po začrtani in racionalni poti, zato je intuicija tako zelo ključna…
  Pa prid enkrat (popoldne) že na kavo. Blink blink!

 4. Je kaj napotkov za izmojstrit intuicijo? Al je samo zanimivo branje? Povej kaj več, no 🙂

  Lepo, da si se ‘oglasil’.

Leave a Reply

Required fields are marked *.