Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Vtisi

| 8 Comments

Na okrogli mizi iSMK je bilo eno prvih vprašanj: ‘katera spletna stran je nazadnje nate naredila vtis?’ Udeleženci mize, Duško Kos iz Studia Moderna, Boris Kozlevčar iz informiran.si, Patrick Vesel iz Big banga in moja malenkost smo se spogledali in .. utihnili.

Šele čez nekaj časa so začeli padati odgovori, a so se prvi zazrli precej v preteklost, recimo:

‘Spomnim se, kako je bilo super, ko so na IJS štartali matkurjo.’

‘Gopher, telnet, bbs, to so bile prve fascinacije z internetom, še preden se je rodil www.’

‘Ko sem preko klicne modemske povezave prvič dol potegnil mp3 …’

Vtise smo nato nekako le uravnotežili tudi z nekaj sodobnejšimi primeri, pa vendar, tista tišina takoj po vprašanju, nato pa beg v zgodovino, to je bilo zame precej zanimivo, morda tudi pomenljivo.

Gre seveda za vprašanje, kaj nas danes fascinira. Kaj nas privlači. Čemu namenjamo pozornost. Sam sem recimo opazil, da lahko zaradi maila, readerja, koornka in facebooka, tako učinkovito mašim čas med telefonskimi klici in sestanki, da imam potem presunljivo malo časa za velike zadeve, t.j. pomembne a ne nujne projekte.

Dwight ‘Ike’ Eisenhower je nekoč nekje rekel, da lahko vse svoje naloge razvrstiš v matriko 2×2 (Ike je imel očitno rad konzultante, ali pa imajo oni radi njega), v kateri na eno os razvrstiš naloge od manj do bolj pomembnih, na drugi pa od manj do bolj nujnih.

Nato se najprej lotiš nalog, ki so najbolj pomembne in najbolj nujne. Sledijo naloge, ki so pomembne, a ne nujne. Za naloge, ki so samo nujne, ne pa pomembne, je predlagal, da se jih ne lotiš, dokler ne postanejo tudi pomembne, oziroma jih ne reši kdo drug.  O nepomembnih in nenujnih nalogah ni želel izgubljati besed.

Jaz pa bi jih rad.

Pavza.

Pavza je edini pravi prostor za zbiranje vtisov. Prepričan sem, da opravljanje nepomembnih in nenujnih nalog daje več prostora vtisom. Za vtise si je preprosto potrebno vzeti čas. Eden mojih ljubših pisateljev je Milan Kundera, ki tovrstnemu vedenju pravi ‘zgubidanjenje’. Drugi zelo ljub avtor je Gabriel Garcia Marquez, katerega magični realizem preprosto ne bi zadihal, če bi bil naravnan na učinek.

Naša družba temelji na maksimiziranju učinka. Hecno in paradoksalno pa je, da je to hkrati tudi družba zavoženih življenj, naraščajočih depresij, poglabljajoče revščine, vseniklih zasvojenosti in razbitih iluzij.

Iluzije, Richard Bach. Mali princ, Antoine de Saint Exupery. Alkimist, Paulo Coelho.

Vtisi, vtisi.

Vtisi.

8 Comments

 1. @sunshine

  TED je super.

 2. Hmm, zanimivo vprašanje. Name je nazadnje naredila vtis spletna stran TED-a, a pač ne zaradi tehnologije ali izjemnega dizajna, ampak zaradi briljantne vsebine. 😉

 3. @had

  ja, tule se ti moram pa opravičit, čeprav je moja krivda le ta, da nisem opazil enice v oklepaju pri akismetu. Vseeno, sori.

  Photosynth me je navdušil že cca leto dni nazaj. Prvič sem ga spoznal kot softver, ki samodejno sestavlja 3D pejsaže, prvi showcase je bil Vatikan. Briljantna tehnologija. Žal mi je le, da ignorirajo Maca, ampak jim tule niti ne zamerim.

  Go2Web20 pa se je po nekaj minutah znašel kot bookmark na mojem toolbaru. Tam je malo prostora in sem zelo izbirčen, to ti vse pove.

 4. en moj komentar je ostal v spamu 🙁

 5. @you.go spot on! Ne morem drugače, kot da ti priznam, da si zadel žebljico na glavico 🙂

 6. Gregor, čeprav rahlo offtopic glede na tvoj zaključek, a vseeno moram pomenljivo pripomniti, da je tebi verjetno zmanjkalo idej zaradi ene pomembne omejitve pri vprašanju…

  “Kateri spletni projekt, s katerim nisi povezan, je v zadnjem času nate naredil vtis.”

  😉

 7. Oni dan sem imel priložnost gostiti neko Američanko in se je navduševala nad Ljubljano in lepotami. Meni, da v ZDA ni tovrstne umetnosti na ulicah, zgradbah, ker vse temlji na učinku in kapitalu. Hm, ne vem … to sta po moje 2 skrajnosti – ali kapital in morebitna duhovna/duševna revščina, ali umetnost in morebitno eksistencialno pomanjkanje. Ali pa se najde pot nekje vmes.

 8. in katera stran je nate nazadnje naredila vtis?

  osebno se mi zdi, da je ta tempo, ko strani rastejo hitreje kot gobe, zelo naporen..
  pa vendar vsake toliko casa najdem kaj presunljivega.. recimo http://photosynth.net/ me ze dolgo casa preseneca.. 🙂

  sicer pa na prvo zogo bi rekel http://www.go2web20.net/

Leave a Reply

Required fields are marked *.