Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Telepatija

| 1 Comment

1. obstaja

2. obstaja pogojno

3. ne obstaja

Izberi med možnostmi 1, 2 ali 3.

Razlaga:

1. Ed Mitchell, član posadke Apollo 14, je fenomen telepatije preizkusil tako, da si je med vožnjo z raketo “dopisoval” s kolegom na zemlji. Dopisovanje je izgledalo tako, da je imel pred seboj tablico z nekaj znaki (krog, kvadrat, zvezda, vijugi, …), ter je nato te znake signaliziral kolegu na Zemlji. Signaliziranje je izvedel tako, da se je znakov dotaknil, zaporedje pa si je zabeležil. Zaporedje si je zabeležil tudi kolega na Zemlji. Ko je prišel na Zemljo, sta se s kolegom dobila in preverila skladnost “dopisovanja”. Kaj pravite, ali je bil zapis identičen ali ne?

3. preden se lotimo 2. točke, obdelajmo najprej 3. Ed Mitchell je bil zblojen, preden je šel v Naso, zblojen je bil, v Nasi in je zblojen še danes. Človek pravi, da so neznani leteči predmeti resnični. Človek pravi, da mu je raka na ledvici, ki v resnici nikoli ni bil diagnosticiran, pozdravil mladoletni zdravilec in to na daljavo. Človek sicer ima doktorat, ampak to ga ne opravičuje. Glede telepatije pa takole. Gre za potegavščino. S kolegom sta se na Zemlji zmenila, kakšno bo zaporedje, oziroma le onadva, pa mogoče še kakšen zarotnik, trdita, da je bil rezultat pravi. Kaj jima pa preprečuje, da “dopisnih” listov nista spisala prej ali potem? Kje pa je neodvisna znanstvena avtoriteta, ki bi potrdila, da je šlo za resnično sinhron dogodek, ter da se je “dopisovanje” zgodilo med poletom, ne pa prej ali potem?

2. Sinhronost je odgovor na drugo tezo. Sinhronost predvideva, da obstaja tudi asinhronost. Sinhronost ne obstaja ves čas, ampak včasih je, drugič pa je ni. Je celo takšna plaha ptica, da je ne moremo vnaprej zapreti v kletko. A komur se pusti ujeti, je obdarjen s čarobnostjo, čudeži in lepoto. Milost, ja milost je prava beseda za to, kar ti podeli sinhronost. Glede Eda sam menim, da se mu je pred, med in po letu na Luno zgodila, dogajala in se mu še vedno dogaja precejšnja mera sinhronosti. Je še živ. In ključ do razumevanja sploh ni več v razumevanju, ampak v sprejemanju. Ali je Ed človek ali je plesalec?

Telepatija je darilo, ki ti ga da, ali pa ti ga tudi vzame sinhronost. In če ti ga da, ti ga da za nazaj, za zdaj in za naprej. In če ti ga vzame, ti ga vzame za nazaj, za zdaj in za naprej. Sinhronost je matrica in je več kot matrica. Sinhronost in asinhronost. A-sinhronost in  -sinhronost. A- in –

One Comment

 1. Podobna zadeva je z mobiteli. Morda smo toliko zdigitalizirani, da je pogledovanje nanj postalo samoumevno, da je že kar smešno.
  Pa vendar.
  Imate mobitel na tiho. Spite. Se zbudite, ker slišite zvok zvonenja. Na omari utripa mobitel, ne s tresljaji, temveč z ledicam.
  Kaj je vzrok temu?
  1. Slučaj.
  2. Telepatija.
  3. Error v valovanju, ko elektromagnetno valovanje zmoti možganske procese.
  4. Proces ki ga ne poznamo.

  Seveda, stvar je težko znanstveno dokazati. Kar pa je epistemološka neumnost. Tudi točko “nič” na začetku kao velikega poka ne moremo dokazati z racionalnimi argumenti veljavnosti, zanesljivosti in objektivnosti. Torej, nagibam se k točki 4.

Leave a Reply

Required fields are marked *.