Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Tek

| 14 Comments

Skoraj leto dni že pišem tale svoj blog, pa se razen opisa v mojem osebnem profilu še niti dotaknil nisem teka. Bom pač tokrat poskusil nadoknaditi nekaj zamujenega.

Velika uvodna tema pri teku je sam pričetek. Kako torej lahko začetnik prične teči in s tem premaga veliko psihološko oviro, ki mu pravi, da on tega že ne zmore?

Odgovor je enostaven. Če se zmorete eno uro sprehajati, potem vam tudi pol ure teka ne bo vzelo sape. Ključ je v tem, da je vaš tek dovolj počasen. Velika večina se nas je na tek navajala v osnovni šoli, kjer je bil praktično vsak tempo prehiter. To niti ni krivda učiteljev, ampak gre za skupinski pojav tekmovalnosti, kjer hoče vsak biti hitrejši od ostalih, tako da so na koncu vsi zelo hitro zelo zadihani.

Ko odrastemo, ohranimo spomin na te hudo naporne kratke šprinte in zdi se nam, da za tek pač nismo. To uspeva drugim. Pa ni res. Je pa težava velika. Tudi sam sem se soočal z njo. Na začetku sem se teka loteval prav po osnovnošolsko. Zjutraj sem šel ven, ubral tempo savanske gazele, odnehal po manj kot kilometru, na koncu pa sem si še dopovedoval, kako sem le storil nekaj dobrega zase.

Rešitev je prišla v obliki merilca srčnega utripa. Izbral sem si najbolj enostavnega Cardiosportovega in svoje delo je opravil bolje od najboljšega trenerja. Že ob prvem teku sem končno pokapiral, da sem prehiter in da po nepotrebnem bezljam. Z upočasnitvijo je prišla razdalja. Bilo je neverjetno, saj sem nenadoma ugotovil, da je 20 minut teka pravi mačji kašelj.

Še več, ko sem dal Cardiosport svoji ženi, sva za najin prvi skupni tek izbrala kar tek v klanec, kar je sicer spet bedasto, ampak merilec je odlično pomagal upočasnjevati oba, celo do tega, da sva pol poti na Golovec tekla skoraj pednjaje, ampak delovalo je odlično. Klancu navkljub je moja prej skeptična draga takoj prišla na okus in je od takrat naprej tudi sama pričela aktivno teči.

Merilec sem čez nekaj časa odložil, saj sem ugotovil, da mi isto informacijo kot merilec itak še bolje posreduje moje telo. Danes zelo dobro vem, kdaj sem prehiter, prepočasen pa itak nisi praktično nikoli.

Odloženo igračko je kmalu nadomestila nova, ki je v že 5 iteraciji še vedno z menoj. Glasba v ušesih je pri meni med tekom stalnica. Tudi na tekmah. Pred pol leta sem za rojstni dan dobil še tekaški dodatek, s katerim je spremljanje teka še bolj zanimivo. Nekateri te igračke uporabljajo celo za izobraževanje.

Posebno poglavje pri teku so tekme. Doslej sem mali maraton odtekel 8x, velikega pa šele 1x. Glede tekem lahko povem predvsem dvoje. Prvič to, da se je nanje potrebno pripraviti, drugič pa to, da je potrebno na tekmi začeti dovolj počasi.

Prva dva mala maratona sem na štartu tekel skupaj s celo množico, ki večinoma teče nad svojimi zmožnostmi, kar je posledica istega črednega nagona, kot sem ga opisoval že na začetku tega zapisa. Sam sem na teh dveh nesrečnih tekmah v štartu tekel še hitreje od množice, kar sem kasneje zelo obžaloval. Menda vsako minuto, ki je preforsirana v prvi polovici teka dobiš z dvojno dozo nazaj v drugi polovici. Če sploh prideš do cilja. Sam sem vedno prišel do cilja, a med svojim prvim tekom sem proti koncu tudi hodil. Kasneje pač nikoli več. Ampak dejstvo, da sem tudi na svojem drugem maratonu začel prehitro, je vame vcepilo prepričanje, da moram resnično paziti na hitrost.

Recept, ki ga uporabljam odtlej je enostaven, tekme vedno začenjam čisto na repu, ker so zadaj itak slabše pripravljeni, poleg tega pa lahko na ta način praktično skozi celo razdaljo prehitevam sotekmovalce. Tiste na začetku zato, ker so itak preslabo pripravljeni, tiste v drugi polovici pa zato, ker so na začetku tekli prehitro. Zgodba se ponavlja čisto povsod.

Moj najboljši čas doslej na malem maratonu je 1:37, na velikem pa 3:37. Letos jeseni spet sanjam, da bom tekel bližje 1:30, ampak bomo videli.  Priprave sem vzel kar resno, tako da možnosti so, a za napovedi je še prezgodaj. Bom pa mesec dni pred tekom že zelo dobro vedel, kako mi gre.

14 Comments

 1. @Sunshine

  Zgornji aerobni = anaerobni. 160 je čisto vredu cifra zate. To je meja, do katere lahko treniraš daljši čas, če greš prek, bo nekaj časa še šlo, potem pa ti bo začelo zmanjkovati moči, oziroma bo vse skupaj postalo garanje. Če nisi tekmovalec, za tak trening ni nobene potrebe.

  O samih definicijah sem mi sicer pravkar osvežil znanje na http://www.bicikel.com/sl/forum/?thread_id=2403&PHPSESSID=f9f321b0ba6d43c67cee8a2a3b754d11. Solidna debata.

 2. Za anaerobni ali aerobni prag? Jaz želim aerobni trening. Kar sem do sedaj brskala, so vrednosti za srčni utrip zame prišle nekje okoli 150-160, tako da sumim da je tvoja preko-palca-formula razpon za aerobni trening. 😉

 3. @Sunshine

  O formulah tule ne bi, ker bi jih tudi sam moral poguglati. Mislim, pa da je ena taka najbolj enostavna za anaerobni prag 180 (190?) minus število let. Kolikor pa vem, je najbolj natančna v tem primeru medicinska meritev. Ampak, kar se mene tiče, je to že kar pretiravanje.

  Kar se tiče pa tekalne steze, ti priporočam samo, da si kupiš še gumijasto podlogo za pod stezo, da ne bo kakšnih poškod na parketu. Takšne podloge sva doma kupila za pod pralni stroj in je res trpežna. Imajo jo v Bauhausu.

 4. @ Gregor: Kako pa si si določil optimalen razpon svojega srčnega utripa za tek? Si uporabil kakšne formule za tovrstne izračune?

  P.S. Jaz sem danes dobila predračun za tekalno stezo in merilec srčnega utripa. Od tu moje vprašanje. 😉

 5. Prejšnji teden sem bila na Krnskih jezerih in se spomnila na naš dogovorjen (še) nerealiziran izlet … še velja 🙂

 6. @ervinator

  Če ti tako praviš, potem bom nekaj zagotovo na tem. Kakorkoli gledaš, je danes marsikaj lahko zdravju škodljivo.

 7. Maraton ni dober za zdravje.

 8. @Petra

  Tekma ni bistvo teka. Ta zagrebenim, kot sem recimo jaz, pa je kar fajn, če se gremo kdaj malo preizkusit.

  Pri SPT je pa že tako, da sam SPT predstavlja nekakšno zavezo, ki je seveda že na dlani. Lastna ‘SPT’ pa zahteva nekoliko večji vložek, zlasti v načrtovanje. Vse bolj ugotavljam, da je v načrtovanju ključ do uspešnega zaključevanja, zato je tvoja ideja zelo dobrodošla. Tudi tu mi namreč govori o tem, da se splača potruditi na začetku. Sva se pa midva na temo izletov v gore lani itak že nekaj dogovorila, tako da upam, da to še vedno velja 😉

 9. Sicer nisem bila nikoli na maratonu, ampak s tvojimi ugotovitvami glede teka se bolj ne bi mogla strinjati. Če ne bi tudi sama ugotovila, da je ‘fora v počasnosti’, ne bi nikoli iz osnovnošolske sovražnice raznih ‘krosov’ postala navdušena tekačica … Me kar zasrbijo podplati, ko tole berem 🙂

  Glede SPT – bolj zanimivo je, če si narediš svojo ‘transverzalo’ glede na to, kakšne ture so ti všeč, kaj je zate (v spremstvu tvojega podmladka?) izvedljivo in katere destinacije si želiš obiskati. Kot se npr. nekdo odloči za prečenje ne vem katerega grebena v ne vem kakšnem času ipd. Tako bo ‘poigravanje z idejo’ tudi hitreje preraslo v realno idejo in v prvi ali drugi plan. Gre za lastne, individualne cilje, ki zahtevajo tudi lasten vložek v načrtovanje poti in je zato veliko bolj zanimivo in ‘guštno’. In še dodaten plus za tiste, ki si v gorah ne želijo nedeljskih množic (četudi je nedelja) in hrupa vriskajočih planincev, saj si lahko svoje cilje izbiraš bolj ‘selektivno’. Če je problem tudi čas, je prednost tega pristopa še večja … Res je, da ne bodo vsi vedeli, za kaj gre (SPT se pač fajn sliši), vendar si tudi sam lahko izmisliš kakšno fino ime, če le imajo tvoji cilji neko rdečo nit. No da ne bom preveč filozofirala … zgolj kot prijateljski nasvet.

 10. @Matej
  Zdaj dela, hvala 🙂

  @Aleš
  Pohvalno tole glede pešpoti. Sam sem se takole bolj za šalo kot zares že poigraval z idejo, da bi šel tudi sam bodisi po tej poti, še prej pa po Slovenski planinski transverzali. A pozor, poudarek tu je na ‘poigraval z idejo’. 😉

 11. Zanimiv in spodbuden zapis. Te prav potegne, da bi šel teči, pa sem danes preveč utrujen… Tri dni smo z otroci hodili po evropski pešpoti (od Vraskega do Županove jame).

  Ja, merilci utripa delujejo na našo psiho natanko tako kot si opisal. Letos sem omislil POLAR in takoj ugotovil, da sem prehiter.

  Hvala za odlične prispevke.

 12. Link pri tekaškem dodatku ti ne dela. Tečem pa zaenkrat ne 😛 Če pa bom, pa pridem še enkrat prebrat 🙂

 13. Zelo res! Odličen dodatek mojemu zapisu. Hvala.

 14. Zelo lepo napisano in pa seveda pohvalno!
  Velika večina odpove kot si napisal tudi ti, zaradi psihološke prepreke…
  Dodal bi samo še nekaj….
  Če eno stvar (magari na silo če negre drugače) delamo 20 dni, recimo v tem primeru vsak dan tek, je potem to že navada in ni več tako težko se spravit ven…
  Prvih 20 dni pa je odločilnih, ponavadi je vsak izgovor dobrodošel:
  – danes je premrzlo,
  – danes je premraz
  – danes pa piha
  – danes sem pa tako zmatran/a
  in najvelji izgovor id vseh = jutri bom pa res… 🙂

Leave a Reply

Required fields are marked *.