Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Semena

| 1 Comment

Tule ne bom razpravljal o klasičnih, torej vrtnarskih semenih, niti ne o onih, iz katerih zrastejo otročički, ampak bom govoril o memetskih semenih. Memetika torej.

Priznam, o memetiki nimam veliko pojma. Malo. Mogoče.

Osnovna ideja je ta, da se v našem ekosistemu med seboj za prevlado ne borijo le geni, beri Richard Dawkins, Selfish Gene, temveč to enako besno počnejo tudi memi, lahko bi jim rekli ideje, lahko pa so tudi entitete uma.

Vsi vemo, da nekatere ideje živijo le kratek čas, drugim pa je nekako prirojen preživetveni gen, pardon mem. Primer. Fredi Miler je bil zanimiv, a kratkoživ fenomen na slovenski glasbeni sceni, ki se seveda napaja iz pozornosti občinstva. FM je bil občinstvu nekaj časa zanimiv. Fenomen kot tak je zdaj v mirovanju, a vsaka omemba, zlasti v vplivnem mediju, povzroči njegovo resurekcijo. Sam sem prav v tem odstavku v možganih bralcev, ki ste tole prebrali, povzročil, da ste se prijeli med očesoma, ker vas je postalo strah, da imate namesto dveh le eno. Obrv.

FM seveda živi naprej. In naj. Pa četudi je zadnji. Last.FM.

FM je seme, ki sem ga zasejal. V tebi. Sorry. Uživaj!

One Comment

  1. Prou gotov ni zadnji, dvorni norcki nas spremljajo ze od pamtiveka, sicer pa strpljen spasen…dobre ideje nas poganjajo naprej

Leave a Reply

Required fields are marked *.