Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Prodajalci megle – še inflagranti

| 10 Comments

Berem Wheenovo “How Mumbo-Jumbo Conquered the World” in se že sredi tretjega poglavja ne morem zadržati, da ne bi komentiral kar teh prvih treh poglavij, morda dodam ob kasnejših poglavjih še kaj v ta zapis.

Najprej za uvod to, da se knjiga v slovenščini imenuje “Kako so prodajalci megle zavladali svetu”. Ker že od leta 1996 prodajam meglo, me je naslov seveda pritegnil k nakupu.

Prvo poglavje piše o neoliberalizmu in friedmanističnem zagovoru teorije prostega trga, ki sta ga v politiko vodilnih spravila Reagan in Thatcherjeva. Zelo spominja na Naomi Kleni z njeno “Doktrino šoka”. Oba avtorja sta neusmiljena do politike, ki zagovarja bogatenje najbogatejših, z idejo, da bodo zato tudi revnejši bolj bogati. Rezultat je rop države na račun vseh, ki niso del privilegiranih elit. Cvetka poglavja: Reaganu je v prvem mandatu Ameriko iz države, ki je že zadnjih 100 let ustvarjala največji proračunski presežek na svetu, uspelo spremeniti v največjo svetovno ustvarjalko deficita in s tem v največjega svetovnega dolžnika. Pozor, te orgije še zdaj ni konec, deficit znaša letno že 1000 mrd$.

Drugo poglavje piše o – meni 🙂 Ne prav o meni osebno, ampak predvsem o ljudeh, ki pišemo, predavamo in nasploh prodajamo meglo o tem, kako se lotevati podjetništva, kako uspeti, kako tržiti, in jada jada jada. Aleš, a bereš tole? Neusmiljen je do gurujev, ki vsi po vrsti ubirajo preizkušen recept za to, kako ljudem prodati toplo vodo. Govori o Petersu z njegovim iskanjem odličnosti, Coveyu z njegovimi 7 navadami uspešnih, Robbinsu z njegovimi (kaj že?), pa Fukuyami s koncem zgodovine, Huntingtonom s spopadom civilizacij itd. Recept je res preprost. Sporočilo poenostaviš do konca, potem pa iz njega s pretiravanji gradiš grandiozno zgodbo. In javnost razširi noge … Cvetka tega poglavja je indeks Petersovih odličnih podjetij na borzi, ki so praktično vsa namesto nadpovrečnih v letih po objavi kolosalnega umotvora ustvarjale podpovrečne prihodke za delničarje. C, c, c.

Tretje poglavje, tole je za mojega kolega Jako, piše o post-strukturalizmu. O avtorjih in polbogovih tudi za velik del slovenske elite. O Derridaju, o Lacanu, o Deleuzeu, o Foucaultu, pih, še Žižku (slednjega sem dodal sam, op. a.). V opisu je glavna pozornost namenjena Lacanu, ki se mu je zapisalo, da je vsa besedila mogoče zapisati v obliki enačbe. Pri tem je kot višek kreativnosti navedena formula, ki se na ne-lacanovsko preprost način prebere kot, da je koren od -1 enak lacanovemu lulčku. Beh. Nisem mojster poststrukturalizma, ampak če želim spisati kaj pametnega o tej temi, se lahko poslužim kar generatorja naključnih postmodernističnih esejev. Vsak refresh te strani vam da nov krasen tekst.

Za zaključek še dobra stara Josipa:

10 Comments

 1. Ja baje ma iz enga hi-tech keramičnga kompozita, ki za razliko od običajnih začne “delovat” šele tkrt k ratajo ornk vroče. Gotov so kaki cik cak kristali heh:D.

  No knjigo sm pa dal na wishlisto, tema je vsen zanimiva. Someday. Ko se filmov naveličam.

 2. @K
  Aja! Zavorne ploščice. A porš ma pa keramične, al kaj?

 3. pakne? une ploščice na bremzah k jih morš na 60000km menjat, razn če maš porša:)

 4. @K Fukujama je v drugem poglavju. Fuko je v tretjem poglavju. Mislim, da mešanja, obenem pa prosim, kaj za vraga so “pakne” od Porša???

  @Miha

  Ok. 😉

 5. Res legenda! Svaka cast! Cimvec takih!

 6. Heh, sliš se zanimiv … pa še doktrine šoka nism uspel prebrat, kljub temu da sm jo že mel iz knjižnice. Tut to šteje.
  Se mi pa dozdeva, da je to še ena knjiga, kjer je avtor lepo eklektično pobral vse poglede s katerimi se ne strinja. Ne vidm kako bi drgač povezu Fukujamo (veš kok je blo v gimn. smeha k smo prvič slišal zanj) in Fukoja. Men Fuko zna bit kr všečn, Fukujamo je pa “bljakideološki” – ampak nikakor pa ne gresta v isto buklo, to je k da bi delu primerjavo v kvaliteti med Testeninam Grande in paknam od Porša:). No no no! Ponavad take bukle zgubijo rdečo nit in same postanejo … ja, prodajanje megle. Čakamo na tvoje na update-e.

  Drgač pa se vsak dan znova čudim, kako je (slovensko, zahodno) gospodarstvo zdržalo tako dolgo in kar še vztraja. Širjenje oglasnega prostora (wtf je spoh to?), marketing in trženje (to baje ni isto), branding tega in onega, potem skrbniki ključnih strank, skrbniki znamk, plus pol miljona študentov in pol miljona zaposlenih v javni upravi. Kot je reku nek pijan taksist (?) ob pogledu na nas (?) prejšn vikend: Če je to kriza, naj kar traja… 🙂

 7. @sparkica

  Genrator je opisal kar Francis Wheen, jaz sem ga samo poiskal. Glede Eau de Sparkica, povej če rabiš kakšen marketinški nasvet 🙂

  Sam imam sicer itak idejo že več let, da bom na koncu svoje kariere ustanovil firmo, ki bo prodajala ” ” (beri: nič). In to za velik denar.

 8. Opala, “piši kao što govoriš” mi je zameglil pogled tipkovnico: cojones grande, se pardoniram 😀

 9. Haha, cohones grande, lepo!

  Mimogrede, obstajajo še drugačne vrste megle, take zelenkaste, vijolične in akademske… ampak o tem raje kdaj drugič 😀

  Grem na svoj vogal prodajat osvežujoče razpršilce z Eau de sparkica, ki vsebujejo izvleček nežnih dušic sivke, nabrane na zelenih nepalskih poljanah, na katere še ni stopila človeška noga, sijaj spraskan s treh diamantov, zveneči smeh neujetih jetijev in esenco treh žab s kosmatim jezikom.

  Generator, ki si ga našel, je zelo uporabna reč 😀

 10. Pingback: gregorc « koornk

Leave a Reply

Required fields are marked *.