Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

TV oglasa za iTIVI

| 21 Comments

Na iTIVIju smo se marketinga lotili resno, skrajno resno. Če pogledam 16 mesecev nazaj, najbrž celo preveč resno. Pa vednar resnost v običajno neresni panogi (tu mislim na marketinško panogo, ne na videotekarje) ne škodi. Razlog je v tem, da je stopnja napovedljivosti (accountabilityja?) pri marketingu menda bistveno nižja, kot v drugih panogah, recimo pri logistiki, proizvodnji, računovodstvu, celo prodaji.

Sam menim, da je marketing ne le v Sloveniji ampak tudi širše 1) precenjen in 2) premalo uporabljan.

1) precenjen

Poznam kup ljudi, ki delajo na področju marketinga. Nič čudnega, če sem skoraj deset let delal v raznih oglaševalskih agencijah. Ti ljudje, moji kolegi, praviloma zaslužijo nadpovprečno veliko, hodijo na najboljše zabave, pa še lepih punc nikoli ne zmanjka. Po drugi strani pa je njihovo povprečno razumevanje poslovanja zelo slabo, zato je fokus običajno popolnoma napačen. Izmed možnih ciljev si zato prepogosto izbirajo napačne, med njimi se vse prevečkrat znajdejo festivalske nagrade, da o kakšnih drugih kreativnih nečimrnostih niti ne govorim. Pa ni problem v nagradah, problem je v prepogosti odsotnosti poslovnih ciljev. Tega se tiče druga točka.

V primerjavi z marketingom imajo recimo v prodaji praviloma nizke, oziroma prenizke plače. Kjer pa je situacija obratna, je marketing reduciran na t.i. “window dressing” (preurejanje izložb?), oziroma na tržno komuniciranje, interno pa jim rečejo “reklamarji”, upošteva pa jih v firmi skoraj nihče.

2) premalo uporabljan

Dobro izveden marketing se meri samo po eni zadevi – po prodaji. Seveda je lahko prodaja večstopnejska, lahko zasleduje dolgoročne cilje, včasih je lahko nefinančna (dotacije, volilni rezultat, uresničevanje kvalitativnih premikov), a še vedno je prodaja ključna.

Če marketing teh rezultatov ne prinaša, potem ni marketing. Pika. Oziroma je to slab marketing.

Direktorji družb zaradi slabe strokovne podkovanosti, lastne in svojih trženjskih oddelkov, marketinga ne uporabljajo dovolj. V resnici pa je lahko marketing eden najbolj trdo delujočih delov pri zagotavljanju uspeha podjetja.

V iTIVIju merimo skoraj vse, kar se pri marketingu meriti da. Pri tem nam je v izjemno pomoč Googlov analitični paket Analytics. Ni pa edino orodje. Uporabljamo še lastno bazo, kjer beležimo vse referrale (priporočevalce?) in seveda vse poslovne statistike, ter nekatera druga orodja, recimo Clicktale in SurveyMonkey.

Bistvo marketinga, kot tudi posla nasploh je, da veš koliko boš dobil nazaj, če boš vanj vložil 1 €. V tem oziru marketing dela čudeže. Nič posebnega ni, če je na vloženi 1 €, izplen tudi 10 € in več. Velikokrat že manj kot v letu dni. Pri takih donosih bi se finančnikom utrgalo od sreče, tržnikom pa nikoli ne bi bilo več potrebno skrbeti za to, kakšen bo njihov proračun. Realni donosi na nivoju celotne organizacije nikoli niso taki, ker je v podjetjih ogromno trenja, neusklajenosti, inercije. Kar pa želim s tem zapisom povedati je to, da je marketing lahko ključni vlečni konj. Če bi lahko ta konj (marketing) tekel sam, bi zbezljal, ko pa je vprežen (v podjetje), pa gremo lahko z dobro naoljenim vozom tudi zelo hitro.

TV oglasa za iTIVI
V tem zapisu se ne bom spuščal globlje. Tokrat bi vam rad pokazal dva TV oglasa, oba za iTIVI. Iz stališča učinkovitosti eden blesti, drugi pa skoraj ni imel učinka. Razen pri dobrem občutku peščice ljudi.

Učinkoviti oglas:


Lepi oglas:


Drugi oglas seveda ni kriv za svoje nedelovanje. Krivi smo mi, ker ga spomladi nismo dali na TV. Uporabili smo ga namreč samo za t.i. virusni mail, ker pa to nikoli ni postal, tudi ni odigral svoje vloge. Glede na dober odziv bomo z oglaševanjem na TV nadaljevali in ga še razširili.

21 Comments

 1. Hvala
  Če mi bo čas naklonjen bom poskusil vsaj skice narest… za kaj več pa bi mi primanjkovalo znanja 🙂

  Lp

 2. @DjJuvan

  Kreativno in zanimivo. Je pa pri takih oglasih vsaj toliko kot dobra ideja pomembna tudi njihova izvedba. Bi znal kaj takega izvesti in to tako, da bi bilo tebi super tudi če tega ne bi naredil ti?

 3. Še en predlog za TV oglas, ali pa flash verzijo:
  “Priletijo tri čebele na cvet in se pričnejo pregovarjat o svojih filmofilmskih izkušnjah. Ena čebela se pritoži, da vsak dan pogleda deset filmov, katere dolpotegne iz interneta… nakar mu inšpekcija pobere vse. Druga čebela se pritožuje, da tudi veliko gleda filme, vendar ne ve kje pridobiti dobre naslove. Tretja čebela pa ponosno pove, da za vse filme dobi predhodne informacije na internetu in originalne filme na dom. Uporablja spletno videoteko iTIVI. Za vsakogar nekaj. ”

  Lp

 4. Pingback: Meri, komuniciraj, meri, komuniciraj … • mitjamavsar

 5. @Aleš Lisac

  Aleš, hvala. Absolutno sem že uradno online, zato me prosim dodaj na svoj blog. Tudi jaz sem to pravkar storil.

  Vsem bralcem pa – bodite pozorni na Aleševo ponudbo za preizkus iTIVIja, ki sledi zelo kmalu. Ponudbo dobijo vsi, ki se prijavijo na Aleševe novice. Aleš, a se to naredi na tvojem blogu http://www.lisac.si?

 6. V drugem oglasu bi jaz na koncu dodal poziv, nekaj v stilu: “Koliko poljubov ste pravkar videli? Pravilni odgovor vam prinaša brezplačen DVD!” Kliknite na http://www.itivi.si, povejte koliko poljubov ste videli in podarili vam bomo film (glas).

  Skratka povejte strankam kaj naj naredijo. Sicer pa Gregor, bravo za blog in bravo za tale zapis. Povej kdaj naj na svojem blogu objavim link na tvoj blog. Si sedaj že uradno on line ali ne? 🙂

 7. @flamme
  Opažanja si delimo. Večina marketinga je povprečnega. Enako velja za vse stvari na svetu. Mar ne?

  Reklama “od ust do us” je seveda najboljša ali pač najslabša možna. Odvisno od tega, ali je produkt dober ali zanič.

 8. p.s.: Še vedno pa mislim da je ultimativen način oglaševanja dobri stari “od ust do ust”, naj bo neka storitev še tako oglaševana in opevana, jo bo marsikdo poskusil šele ko mu bo znanec/prijatelj,… omenil da sam storitev uporablja in da je vredna pozornosti.

  Lp
  F.

 9. Zdi se mi da v sloveniji nasploh primankuje dobrih oglasov, tako tiskanih kot televizijskih. Večina je narejena po enem in istem kopitu. Tudi sam se zanimam za oglaševalsko / medijsko smer, zato če že gledam tv med filmom vedno pogledam oglase in le redkokdaj mi je kateri všeč. Čeprav pa vem da je najpomembnejše “pupmanje” potrošnika, večkrat ko bo neka stvar omenjajena boljša se mu bo zdela. Ravno danes sem nekje zasledil novico da so ameriški otročadi dali poskust nek živiljski izdelek, ko je bil zapakiran v neupadljivo embalažo jim je bil malodane nagnusen, ko pa so jim ta isti proizvod ponudili v lični embalaži z prepoznavnim logotipom, pa so bili seveda nadušeni,….
  Lp
  F.

 10. Hvala za ponudbo. Trenutno grem še naprej študirat multimedije, tako da še nevem kako mi znesla šola in obenem že študentsko delo v trgovini.

  Bi pa prosil za kakšen vaš kontakt (ali pa če mi pišete na tega, ki ga imam pod nickom), da malo preletiva glede animejev in distributiranje le-teh.

  Lp
  Juvan

 11. @DjJuvan
  🙂
  Se bomo potrudili. Če rabiš kontakte za to, da bi delal v kaki oglaševalski agenciji, jih imamo na iTIVIju cel kup. Razlog je v tem, da praktično vsi ustanovitelji izhajamo iz te stroke.

  Glede animejev pa se tudi priporočamo za pogovor. Zanima nas širitev ponudbe na tem področju. Pridi k nam na kavo, oziroma se oglasi, pa se zmenimo.

 12. Tudi sam rad razmišljam za dobre TV reklamne oglase… le da malo s svojega področja (animejev)…
  Mogoče za predlog oglasa:
  ….ste si pozabili ogledati najlubši film na TVju…. že nekaj časa niste videli dobre akcije…. želite dan filmsko popestriti…. preko interneta naročite, enostavno in hitro na dom, vam dostavi iTIVI. http://www.itivi.si
  *Seveda pa uprizorite vmes s kakšno dobro romanco, akcijo, in celovečercom…. tukaj je pa domišljija vaša 🙂

  Lp
  Juvan

 13. @Krinolina
  Tale drugi oglas je pobral že toliko kritike, da sem zdaj že v dvomih, zakaj jaz mislim o njem, da je kul. Moj razlog je mogoče v tem, da sem malo romantika po duši in mi pač tema zelo ustreza. To in čisto nič drugega.

  @Anu
  Če te spominjamo na POP TV, potem je to za nas v fazi razvoja samo dobro. Smo namreč kot majhen otrok, ki mora najprej pokazati, da zna stati, nato hoditi in šele nato teči. Seveda pa se na trgu odlikuješ po teku, ne po hoji, zato tvoj komentar pade na pravo mesto.

  Basic spot, ki ga omenjaš pa kot tak deluje neverjetno dobro. Sam sem bil prepričan, da bo njegov predhodnik, ki je bil popolnoma natrpan za svojih 15 sekund časa, na TV3 v juliju flopnil. Pa ni. Odlično se je odrezal. Zato je sledil ta spot, ki je pač le prečiščen prejšnji. In dela še bolje.

  To pa ne pomeni, da nimamo idej, kako narediti boljši spot, tak pravi, krovni, kot praviš. Napovedovanje je zelo nehvaležna stvar, a skoraj zagotovo bomo letos jeseni naredili za na TV še nekaj bolj privlačnega. Če bo vsaj toliko učinkovito kot ta spot, potem bomo ubili dve muhi na en mah.

 14. Oprosti, meni ni všeč ne eden ne drugi. Drugi pač spominja na Pop TV in njihove reklame za filme, ki jih bodo vrteli. Kot izhodišče za bolj razvito idejo je ok. Prvi je (preveč) basic, morda res dovolj za prvega, a mnogo premalo za vsakega naslednjega. Poleg tega se rola kar naprej (koda za brezplačni mesec je ista) in nima več učinka. Vse je rdeče. Grafika je osnovna in deluje (brez zamere) c.h.e.a.p. Bil bi čisto ok teaser, kot dopolnilo krovni reklami, ki je (še) ni.

 15. Drugi oglas je neprepričljiv zato, ker je definitivno PREDOLG in lahko bi bil boljše zmontiran 😉

 16. @hrcEk
  Hmmm, glede na tvoj in Ambalin komentar bi rekel, da sem malo premalo natančno opisal kontekst drugega oglasa. Točno takega oglasa na TV seveda ne bi dali.
  Glede na asociacije na TiVo lahko rečem samo, hvala za kompliment. TiVo je menda ena boljših zadevščin v zadnjih letih. Če je iTIVI lahko samo košček tega, potem bo že veliko doseženo.

 17. Drugi oglas ima popolnoma napačen headline.. edini ustrezen bi bil nekako v stilu “pomladne premiere.. na pop tv” ali pa “v mesecu zaljubljenih.. na pop tv”. 🙂 V svoji fantastični, skorajda enormni, korpo dolžini žal celih 58 sekund ne oglašuje vas (vsaj ne dovolj prepoznavno). Bolje, da ste dali na TV prvega. Vsaj dokler se iTiVi brand v zavesti ciljnih skupin ne zasidra dovolj močno.. (meni recimo še vedno prej potegne na TiVo), potem boste pa lahko takim no.2 variacijam dali samo kakšen logotipek v zgornji pa bo.

 18. Ojla Grega, tuki Ambrož… sem se ustavil, da sporočim svoje pozdrave tebi in Evi.

  Prvi oglas mi je preveč tehničen…
  Kar se pa drugega oglasa tiče je to zdaj malo nerodno, ker so podoben oglas naredili v EU za promocijo evropskega filma.
  Sicer pa morda jaz tako ali tako nisem target group, glede na to, da “tvojih” uslug ne morem koristiti. Želim ti veliko uspeha! Pozdrave!

 19. Bila, bila. Še “težiti” sem prišla na koncu za nekaj več informacij o Gfk-jevi raziskavi, ki ste jo skupaj izvedli. Kasneje pa smo se srečali še na Mesečnem srečanju Društva za marketing Slovenije. Kaj hočemo, Slovenija je majhna, marketinški krogi pa še bolj. 🙂

  Hvala za povabilo! Enkrat kmalu se bom (seveda po predhodni najavi) res oglasila, le da se mi v službi malo zadeve umirijo. 😉

 20. Zdravo Sunshine,

  očitno si med prvimi bralci bloga, kar me zelo veseli. Blog bo šel kmalu v objavo (beri: obvestilo bomo dali v novice in na stran) in morebiti bo kmalu tudi kaj več komentarjev, kar je točno razlog za moje pisanje. Želim stik z uporabniki.

  Glede učinkovitosti drugega oglasa seveda drži, da še ni pripravljen za objavo, čeprav smo februarja mislili drugače. Meni je sicer spot všeč. Po mojem ga bomo februarja v nekakšni reciklirani obliki spet uporabili.

  Glede učinkovitosti našega trženja nasploh pa sem nekaj podatkov dal že v zapisu. Navedeni donosi so realnost, mi jih dosegamo. Seveda ne povsod. Trenutno se kot odlični kažejo TV in nekatere spletne strani. Ključ je seveda poznavanje vrednosti strank in primerjava le te s stroškom pridobitve. CLV (customer lifetime value) je kratica, ki je med najpomemnejšimi na iTIVIju danes.

  Trend po uvedbi plačevanja s položnico, oziroma po odmiku kreditne kartice v drugi plan, se je obrnil strmo navzgor, rezultat je bil viden takoj. A stvar postaja še boljša.

  Prav v zadnjem tednu smo zabeležili takšno veliko pospeševanje navzgor, da nas je že vse skupaj strah, kako bomo zmogli vse skupaj. Smo namreč hitro rastoče majhno podjetje, ki ne more od danes na jutri kar tako postreči dvakrat več strankam. Lahko pa to storimo do konca leta.

  Tako se zdaj, kontra moji marketinški naravi, ukvarjam predvsem s tem, kako zmanjšati število uporabljanih marketinških orodij, saj fokus na pospeševanje prodaje ni več ključen, ključno je ohranjanje in zviševanje kakovosti storitve. In tu imamo na zalogi še celo vrsto presenečenj.

  Pravzaprav sem končno v poziciji, kot se od štirih Kotlerjevi P ne rabim več ukvarjati primarno s P-romocijo, ampak se veliko bolj s P-roduktom.

  Sicer pa Sunshine, vidim, da si bila na SMK, najbrž celo na mojem predavanju. Če te je volja, se oglasi na kavi, pa ti povem še kaj več.

  lp

 21. Si prepričan, da bi drugi oglas na tvju dosegel učinek? Mene niti najmanj ne prepriča. 😉

  Glede na tvojo (vašo) odkritost na 12. SMK glede vašega dela in uspeha iTIVIja, si bom dovolila malo “zasliševati”, drezati, firbcati… Tovrstne informacije bi lahko prebirala v nedogled, učinkovitost marketinga pa me vedno bolj fascinira. Na SMK s(m)o se spraševali ali marketing deluje. Je strošek ali investicija?

  Se ti da povedati kaj več o tem z vidika vašega podjetja in vašega marketinga? Se je trend obrnil navzgor ko ste omogočili še plačevanje s položnico in trajnikom poleg plačilnih kartic? Kateri prijem je imel največ odziva, kateri je prinesel največ glede na vloženi denar? Koliko in s katerih referralov dobite največ prometa?

  Skratka, vprašanj imam milijon… 😳 Sem pač zvedave sorte, pa še malček poklicno deformirana. 😀 Če želim vedeti preveč, bom tudi razumela. Konec koncev niso vsi podjetniki dolžni in navajeni govoriti o svojem poslovanju in vodenju. 😉

Leave a Reply

Required fields are marked *.