Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Vojna informacij

| 4 Comments

Informacijska revolucija prinaša nekatere pomembne spremembe v način delovanja družbe. Pri tem se je pomembno zavedati dejstva, da so nekatere spremembe bolj, druge manj verjetne. Recimo, osnovna človeška čustva kot so pohlep, požrešnost, skopuštvo in podobno se spreminjajo veliko počasneje, kot katera druge navade, recimo uporaba mobilnega telefona, računalnika, rukole.

Pa si poglejmo iz te perspektive, kaj se dogaja z vojno, tem prastarim običajem človeške vrste. Vojna je precej običajno stanje človeške družbe, v bistvu bolj običajno od miru. Žal.

V odlični prezentaciji na konferenci TED je slavni Stephen Pinker predaval o tem, kako se število vojn in nasilnih dejanj splošnemu prepričanju navkljub vztrajno zmanjšuje. Ogled priporočam, tule pa trdim, da se morebiti vojna v klasičnem oziru, torej nož na nož, kopje na kopje, bomba na bombo, sicer morda res zmanjšuje, pravzaprav pa je pomembnejša ugotovitev, da se seli na drugo področje.

Danes smo v času vojne informacij.

S tem ne mislim na precej benigno stanje, ko se vsi vsevprek trudimo za čimveč foloverjev na tvitru, frendov na fejsbuku, ali bralcev bloga, ampak imam v mislih tisto bistveno bolj nevarno obliko.

Dejansko govorim o vojni.

Poglejmo primer.

Podjetja se borijo za svoj prostor na trgu. Največjo moč na trgu imajo tisti, ki si znajo ali zmorejo najhitreje pridobiti informacije za svoje delovanje. Kdo bi bil lahko naš distributer, kdo bi nam znal narediti raziskavo, kako se pogajati z nekim medijem, kako gre našim konkurentom; vse to so vprašanja, ki si jih podjetniki zastavljamo dnevno, a to še vedno ni tista smrtonosna vojna, ki jo omenjam, kajne?

No, tule se pa zgodi. Berite naprej. Podjetja predstavljajo bistveno sestavino vsake države, države pa razpolagajo z represivnim aparatom. Ko klasične vojne ni več, represivni aparat ni več potreben, oziroma bi se moral zmanjševati, kajne? Nak! Povečuje se, iz leta v leto. Zakaj že?

V interesu vsake normalne države je, da je konkurenčna. Znano je, da države vse bolj pomagajo svojim podjetjem pri nastopu v tujini. Temu se reče gospodarska diplomacija. Manj znano je, da države pomagajo tudi drugače. In sicer z informacijami. Ključne sogovornike profilirajo. Z njeno pomočjo imajo nekateri močni posamezniki, imenujem jih superdržavljani prednost pred drugimi, običajnimi državljani.

Superdržavljani vedo več kot ti. Poznajo vse tvoje poslovne kontakte, poznajo tvojo družino, poznajo tvoj CV, poznajo tvojo zdravstveno kartoteko, poznajo tvoje finančno stanje, poznajo tvoje grehe. Če se morajo čez dve uri srečati s kom, ga dajo preveriti, sprofilirati. Po tem, ko pridobijo kakšne nove informacije o tebi, tvoj profil apdejtajo.

Če profiliranje ni dovolj, sledi prisluškovanje, potem sledenje, nato onemogočanje, nazadnje likvidacija. Najbrž pretiravam, pa vendar, zakaj bi si predstavljali, da podjetja nimajo dostopa do tega. Hja, ne podjetja, pač pa superdržavljani v njih.

Gre za preplet varnostnih služb, od slovenske SOVE, do ameriške CIE, britanskega MI5, do izraelskega MOSADa in tako naprej, z biznisi (beri superdržavljani) po celem svetu.

Ko si enkrat na listi spremljanih, ni nič čudnega, če tvoji prehodi čez meje postanejo nenavadno dolgi. Kot tudi ni čudno, če si celo države v Evropski uniji za nekatere državljane postavijo prepovedi za vstop. Enako ni čudno, če nekateri tvoji sogovorniki vedo presneto veliko o tvojih poslih.

Ugotoviš pa še nekaj. Da je veliko več moči skrite v rokah tistih, ki niso poznani in veliko manj pri javnih osebah. Slednje so izjemno ranljive. Posledica je zastrašujoča. Nekateri vodilni politiki tako sploh niso odločevalci, ampak so lutke. Lutke, ki jim dirigirajo iz ozadja. Tako je tudi logično. Zakaj bi namreč nekdo, ki je na moči, vsake 4 leta z volitvami dal preverjat svojo moč neukim in zavedenim množicam, ki jih bolj od pomembnih zgodb zanimajo pijanci in pornodive?

Če so vodilni lutke, potem so lutke tudi mediji. Prava moč je pri tistih, ki vodijo interese. Ali kot je rekel Kissinger, v mednarodni politiki ni stalnih prijateljev, so pa stalni interesi.

Kakšne so implikacije? Uf, silne. Mediji, pa pri tem ne morem ne izvzeti FBja in TWja, so vse večja šarada, plašnice na očeh množic. V mrtvih kotih izven vidnega polja teh plašnic pa z izjemno učinkovitostjo teče vojna interesov, vojna superdržavljanov in vojna informacij. O uspehu podjetij postopoma tako tudi vse manj odločajo komoditizirani viri prodaje, vse večji vpliv pa imajo redki viri izbranih informacij. In za to se splača iti vojno, mar ne?

4 Comments

 1. Kle si odpru dva zanimiva poglavja.Eno so strateški interesi v imenu kapitala, drugo v imenu varnosti, svobode in podobnih krkih zadev. Najprej kar si napisu – čisto možno, spoh če si mel stik s kakim tujim razvijajočim kapitalom, da si spoznal koga… industrijska špijonaža pa lobiranje, dogovori z državnimi interesi, združeno z bolj ali manj očitnimi grožnjami so pač realnost po hladni vojni. Kot si napisu o resnici – laž najlažje postane resnica, če jo postavimo med dve resnici. Tudi sam zelo dobro poznam človeka, sicer upokojenega, z OŠ, ki je bil trgovski potnik…ampak njegova potovanja po bližnjem vzhodu, znanje tujih jezikov, stiki z ljudmi, ki vsekakor ne bi bli v njegovm krogu, pa nasploh splošna razgledanost ki ene 10x prekaša mojo…vsakič znova se vprašam, kdo je v resnici bil.

  In tuki potem prideva do unga druzga poglavja, kjer moramo po Heglu določiti tisto nemogočo mejo med svobodo in nadzorom. Vsaka država al pa neka vojaška korporacija deluje strateško in je seveda nad ceno državljana. Je pač nujnost, ker če ne boš ti prvi obveščen, bo nekdo drug in te bo pojedu. Dokler smo zabubljeni v naši mali državici, je seveda lahko kritizirati, zakaj se sredstva sploh namenja takim organom (pustmo to da je naša SOVA totaln poraz, ker morajo njeni agenti najprej pridobit nalog sodišč, d ne govorim keri butci delajo v njej). Ko pa bi na kaki železnici kaj počilo, pa dvomim da bi mel ljudje probleme z vdorom v zasebnost. Paradoks je, da za doseganje najbolj liberalnega stanja v družbi nujno potrebujemo tudi večjo moč takšnih ustanov.

 2. Gregor K

  No prav. Mal ti povem. Spoznal sem nekaj ljudi, ki se vedejo tako nenavadno, da ne morem reči drugega, kot da so agentje. Saj veš, nepričakovano dobro poznavanje detajlov v specialističnih panogah, nudenje informacij iz virov po celem svetu, odlična informiranost o dogajanju na ambasadah, profiliranje, način spraševanja, znanje ruščine (pri angležu), brezvezne uradne službe, …

  Saj morda pretiravam, zlasti ne morem tu govoriti kot kak poznavalec, a pisal sem bolj iz slutnje in zelo verjetno kje zelo pretirano. Ampak po drugi strani, tak način delovanja se mi zdi smiseln. Ker prinaša prednost. Ker omogoča kontrolo. Ker se javnosti ne zanima resnica, ampak podoba in je zato ključno nadziranje resnice, ne pa resnica sama.

 3. (zdj pričakujm d mi boš vsaj mal kontriru in napisu kak zanimiv radikaln primer, ki si ga sam doživel)

 4. Po pravici še nism slišu za termin “superdržavljan”. Verjamem da obstaja nekaj promilov teh ljudi, ki bi lahko imeli dostop, o katerem pišeš. In verjamem, da so taki ljudje v Mosadu. Ne pa v Sovi. In še manj v poslovnem svetu (spet dopuščam tiste promile). Govorim za Slovenijo, tukaj in zdaj. Se mi pa dozdeva, da bo šel trend v smer, o kateri razmišljaš.

  Razlog je preprost. Dvomim, da obstaja večje število oseb v poslovnem svetu, ki bi imelo tako zelo široko omrežje, da bi si lahko po kanalih pridobilo tako informacije iz tvoje zdravstvene karoteke, kot seznam prekrškov in kaznivih dejanj. Nekako sem si laično zamislil nekega Joca, ki bi dal nekj čukov evrov visokemu policijskemu uradniku, da bi pridobil podatke o … recimo tebi. Enkrat letno se izbere okoli četrtina oseb, pri katerih se detajlno preveri prav vse vpoglede v kartoteko. In pri prav vsakem je potrebno napisati natančen razlog. Dvakrat tako, gre človek na disciplinsko. Tretjič leti iz službe. V Sloveniji. Tako da je malo bolj zakomplicirano pridet do podatkov, kot si ljudje mislijo “on ima veze tam in tam” …

  Je pa res, da tuje korporacije, ki že prodirajo v Slovenijo (Imperial Tobacco, GlaxoSmith Kline itd) posedujo kapital, katerega si ne znamo predstavljate. Pa ne sam farmacevtika, tu so še lobiji vojaške industrije, ki trgujejo s tretjim svetom in pogosto po robu zakona. In tuki se potem dogajajo …. no Izraelci imajo zelo dober izraz, lahko bi ga prevedli v “nevtralizacija”. Hja. Mislm d je ena knjiga, k jo je napisu en novinar, ki se je vtaknu pregloboko v farmacevtski lobij in pristal “Čisto na dnu”. Mislm da je tko tut naslov, nek nemc je avtor, Walter al Walther.

Leave a Reply

Required fields are marked *.