Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Skrivnost uspeha

| 4 Comments

Kaj uspe? Komu uspe? Zakaj uspe?

Precej zanimiva vprašanja, kajne? No ja, odvisno je od tega, ali si kot bralec uspeha želiš ali ne.

Andrej Detela je dva dni nazaj v neki oddaji rekel, da je mogoče napaka našega načina razmišljanja prav v tem, da se ženemo za tem, da bi uspeli, namesto, da bi kar bili. Bili to, kar smo.

No, pa vseeno o uspehu. Mogoče pa je pot do uspeha le način, da odkrijemo, kdo smo. In potem – smo.

Za začetek je fino vedeti, kje smo.

Potem je fino vedeti, kaj počnemo.

In nazadnje je fino vedeti, kam nas to, kar počnemo, pelje.

To je to.

Ok, kako vedeti, kje smo, če smo pa zmedeni. No, za začetek preverimo. Opazujmo sebe. Opazujmo druge. Odprimo oči, ušesa in druga čutila. Odprimo tudi svojo intuicijo. Nato poslušajmo. Pa opazujmo, kaj preslišimo. Pa opazujmo, kaj nas vznemiri. Kaj na nas vpliva. Kaj nas pusti hladne.

Že samo z opazovanjem smo pričeli nekaj početi. Tako se drugi korak z one ‘fine’ liste zgoraj preplete s prvim. Ker pa za zadnji korak itak rabimo zopet sposobnost opazovanja, se tudi ta tretji korak kmalu preplete s prvima dvema. In namesto dolgočasnih korakov nastane kitka. Tako nekako izgledajo magnetni vozli zgoraj omenjenega Andreja Detele.

Kitke se dela počasi in z zelo veliko skrbi. Pozorno, osredotočeno, pa vseeno odločno.

*pavza*

Pravkar si je osnutek zapisa prebral Jaka, ki je razumel prvi del, torej do korakov, naprej pa pravi, da še ne. To se mi zgodi pogosto, namreč, da nisem dovolj jasen.

Ok, ponavljam drugi del, po ‘finih’ korakih.

*konec pavze*

V prvem koraku želimo ugotoviti, kje se nahajamo. To ugotovimo tako, da se ozremo po sebi in po okolici. Pozicija je multidimenzionalna, lahko je geografska, zgodovinska, sociološka, psihološka, materialna, filozofska, statusna in še kakšna. Tenkočutnost pri zaznavanju pozicije je pomembna, prav tako helikopterski pogled. Mikro in makro skala.

V drugem koraku želimo ugotoviti, kako lahko v tej poziciji kaj naredimo. Tudi početje je lahko multidimenzionalno, torej geografsko, zgodovinsko in tako naprej. Tudi tu sta pomembna tenkočutnost in helikopterski pogled.

Tretji korak je samo še opazovanje interakcije prvih dveh korakov.

In uspeh je biti na poti do uspeha.

Je biti.

4 Comments

 1. fajn razmišljanje, Gregor. zanimivo se da to teorijo opazovati v vsakodnevni praksi. fino se kaže v tem, ko ljudje, ki se najbolj ženejo, občudujejo ljudi, ki pač samo so (in so v tem, da so, zadovoljni), in prvim je “formula” drugih bolj malokrat jasna …

  čestitke za mag!

 2. @Sunshine
  Mogoče se pa preveč opazuješ. A to počneš tudi pred ogledalom 😛 😉

  @Danilo
  magistrsko sem včeraj uspešno zagovarjal 🙂

 3. Zanimivo razmišljanje Gregor. Simpatično za prebrat. Se strinjam s to opredelitvijo skrivnosti uspeha. Ni vse v racionalnih odločitvah. Veliko mora biti opazovanja in pogovorov, veliko tišine in veliko intuicije. In vse to se mora izmejevati in uspešne rešitve se rodijo. Sam preizkušam Teorijo U, ki gradi prav na teh principih.
  Upam, da si danes na poti uspeha z več ali manj intuicije dobro zagovarjal tvojo marketinško opazovanja / intuicijo.

 4. Jaz pa potem poslušam očitke da sem egocentrična, ker toliko časa posvetim opazovanju sebe in svoj reakcij, preferenc in interakcij z drugimi. 🙁 *sigh*

Leave a Reply

Required fields are marked *.