Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

O zrezku in številkah

| 2 Comments

S študija MBA vam povem anekdoto, ki smo jo slišali v opozorilo, da ne bi poskušali vsega posla voditi preveč skozi številke, beri prihodke, odhodke, stroške in dobiček.

Nekoč je bila nekje gostilna in v tej gostilni gostov nikoli ni manjkalo. Zrezki so bili veliki, omake slastne in priloge obilne. Potem je naneslo, da je kot že nekajkrat poprej gostilno podedoval sin od očeta. Za razliko od prejšnjih pa je ta sin opravil študij MBA.

Čim je prevzel vajeti gostilne v roke, je ugotovil, da tradicionalni družinski posel kljub množici rednih gostov ni bogve kako dobičkonosen. Zaskrbelo ga je in se je lotil izboljšav. Začel je z zniževanjem stroškov, kar je posledično pomenilo, da je so zrezki postali malo manjši, omake malo manj slastne in priloge malo manj obilne.

Dobiček je vzcvetel. Končno je tudi njihov posel začel prinašati donos na vložena sredstva, kakršen je značilen za zdrava podjetja.

A ob vzponu dobička fant ni opazil, da gostilna ni več polna, da se redni gostje ne vračajo več. V številkah je bila slika še nekaj časa zelo lepa in preden je opazil, da je dobiček začel spet nevarno upadati, je bilo prepozno.

Dobiček, ta nujni cilj kapitalističnega pristopa k gospodarjenju, je uničil tradicijo več generacij.

2 Comments

  1. Ha, lahko bi tudi rekli, da je fant spremljal napačne KPI-je. 😉

Leave a Reply

Required fields are marked *.