Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Nikoli več slabih filmov

| 8 Comments

Pod ta slogan odlične spletne strani o filmih, flixster.com, bi se lahko podpisali tudi na iTIVIju. Morda še ne danes, zagotovo pa čez nekaj mesecev.

O čem govorim?

Govorim o priporočanju filmov, govorim o načinu podajanja vsebin, govorim o tem, kaj iTIVI naredi za uporabnike zato, da si vi, pa tudi mi, nikoli več ne bi rabili ogledati slabega filma.

iTIVI prenavlja svoj sistem za priporočanje in vas, dragi bralci in uporabniki iTIVIja, vabi k sodelovanju.

Načinov, kako se izogniti slabim filmom in videti čimveč odličnih je veliko, končni cilj pa je izjemno težko doseči. Gre namreč za kombinacijo orodij in metod, ki poskušajo ugotoviti, kaj določenemu človeku v danem trenutku paše.

A vi sami zase veste kaj vam paše danes? Pa ne samo v smislu filmov, ki bi si jih ogledali, ampak tako na sploh. Jaz zase moram priznati, da velikokrat res ne vem kaj mi trenutno paše. Dokaz? Odprem hladilnik in gledam not. Dokler me žena ne spomni na to, da naj takoj zaprem, ker seveda nočemo po nepotrebnem zapravljati za elektriko. Pa če stane tisto odpiranje manj kot 0,0003 €, oziroma 10 stotinov v SITih (poraba hladilnika 300 kWh na leto, cena elektrike 0,1 € na kWh po višji tarifi, odprto 1 minuto, delež hlajenja proti mirovanju 20%). Princip je pač princip.

Seveda okus, oziroma to kar mi paše vendarle ni odvisen le od dnevnega (ne)razpoloženja, ampak je velik del okusa tudi zelo dolgoročen. Če mi je všeč Bled, mi bo najbrž tudi Bohinj. Če mi je všeč surfanje, mi bo najbrž tudi kajtanje. Če mi je všeč knjiga Jacka Londona, mi bo najbrž še kakšna njegova. Če mi je všeč Al Pacino v filmu Vonj po ženski, mi bo najbrž tudi Vročina.

Pa smo tu. Priporočanje na iTIVIju. Zgornji primer se je sprehodil po eni podobnostni dimenziji, lahko bi se po številnih. Meni je najbolj, daleč najbolj všeč tista podobnostna dimenzija, ki se ji reče pogovor ob kavi. Prepričan sem, da noben, prav noben priporočilni sistem ne more človeku dati tega, kar mu da pogovor s prijateljem.

Tako sem izvedel za celo vrsto filmov, ki si jih moram ogledati. Recimo film Stari. To je film, ki ga priporočim vsakomur. Res vsakomur, razen takim, ki ne marajo nasilja. Ta film je res nasilen, brutalen, a tako briljanten, tako inteligenten, tako … ja, tu se konča moja sposobnost zapisovanja, ker manjka kriljenje z rokami, grimase na obrazu in splošen katarzični občutek sreče, ki ga poskušam prijateljem prikazati medtem, ko jim razlagam o tem filmu.

Če torej odvzamem dimenzijo prijateljskega pogovora ob kavi, ki ga iTIVI svojim naročnikom ne more ponuditi, čeprav bomo v prihodnje še zelo aktivni na negovanju naše in nasploh vseh filmskih skupnosti, potem nam ostane softver in ideje, ki s softverom na naši spletni strani (pa tudi na mobilnih telefonih, morda TV aparatih v prihodnosti) lahko delajo skoraj čudeže. Brez mojih grimas.

Izziv je sledeč. Kako uporabniku filme v našem vmesniku pokazati tako, da bo skoraj vedno izbral filme, ki mu bodo izjemno ‘sedli’? Mi menimo, da je v tem srž naše storitve. Za dobro izbiro namreč potrebujemo troje: vsebino, vmesnik in skupnost.

Vsebina je neizogibna. Prednost iTIVIja že danes, pa še bistveno bolj v prihodnje bo širina vsebin, ki jih nudi. Tu verjamemo v teorijo dolgega repa, ki govori o tem, da je s sodobnimi distribucijskimi metodami možno biti zelo profitabilen tudi če uporabnikom ponudiš zelo nizkoprofitabilne izdelke, če je le teh dovolj. Še zlasti je pri tem pomembno to, da določene splošni javnosti zelo nezanimive vsebine postanejo zelo zanimive za točno določene skupine uporabnikov.

Vmesnik je stična točka med vsebinami in uporabniki, oziroma skupinami uporabnikom, skupnostmi. Dober vmesnik ščiti svoje uporabnike pred nepotrebno porabo časa in jim omogoča, da s čim manj vloženega napora pridejo do željenih informacij. Vmesnik je še več, je stična točka med uporabniki samimi, tudi med ustvarjalci sistema, ustvarjalci filmov, med ustvarjalci festivalov in nasploh med vsemi zainteresiranimi. Dober vmesnik je prečiščen, bogat, a pregleden, podroben, a nenatlačen.

Skupnost daje življenje. Pravzaprav vsemu. Del skupnosti smo tudi mi, ki na iTIVIju delamo, del skupnosti so blogerji, ki pišejo o nas, največji del skupnosti smo vsi, ki iTIVI uporabljamo. Naloga nas na iTIVIju, pa tudi vseh vas (tudi nas!), ki ga uporabljamo je, da si ves čas sporočamo, kaj nam je všeč, kaj ne, da sodelujemo, sooblikujemo, ustvarjamo, uživamo. Tu je iTIVI le še drobec. Bistvo vsega je v človeški interakciji. Če iTIVI pomaga čisto čisto malo, potem smo naredili ogromno. Zagotovo več za to naredijo filmi, ki jih ustvarjajo najbolj genialni ljudje našega časa. In prav je, da pogovor o teh filmih teče.

Na iTIVIju razvijamo orodja, ki bodo ta dialog, to spoznavanje filmov, ta čudoviti svet pripovedovanja zgodb, za en majčken korak premaknila naprej. Nič posebnega, nič nenavadnega, a vseeno zelo pomembnega. Vsaj za vse tiste naročnike, ki nam zaupate. Kmalu bomo imeli naš projekt razdelan do te mere, da bomo iskali prve preizkuševalce.

Če bi nam radi pri tem pomagali, mi tu pustite komentar ali mi pišite in ko bo čas, vas vključimo v našo ekipo, da nam boste povedali, ali vam je zastavljeno všeč ali ne.

8 Comments

 1. Email, ki se začenja enako kot moj nick tukaj. 🙂 Mislim da bi brihtni buči kot si ti, ta podatek moral zadostovati. Sicer pa moj komplet email itak vidiš pri komentarjih. 😉

 2. @Sunshine
  Izdali smo omejeno serijo majčk, ki jih dobijo najbolj redni komentatorji, ter najbolj zveste stranke. Se zna zgoditi, da si že na seznamu dobitnikov in te morda že v naslednjih dneh čaka presenečenje 😉

  Če pa mi še poveš, kakšen username uporabljaš na iTIVIju, lahko pa tvoj status v vrsti za nagrado tudi preverim.

 3. Evo, sem se spet spravila komentirat. Pa da vidim kakšne cukrčke boste pripravili komentatorjem. 😛 😉

 4. Točno tako tudi na anime sceni delamo… čeprav se vse komentira le na forumu za novejše in priljubljene serije/filme. Več ko ljudje sodelujejo, več interesa pokažejo še ostali in tudi začnejo gledat in komentirat… vendar je vseeno težko ljudstvo prepričat v pisanje.

  Veliko uspehov želim tudi iTIVIju 😉

 5. @Sunshine

  Joj, pa ne nehat komentirat. Ravno to je en pomembnejših koščkov v sestavljanki 😉

  Kdaj se oglasiš na kavi, te vabim že od tvojega komentarja v izpred nekaj tednov 🙂

 6. Tudi mene bi zanimalo kaj se kuha. 😉

  Zvezdice sicer še vedno potalam vsakemu vašemu filmu, ko si ga ogledam, komentiranje me je pa začasno majčkeno minilo. 🙁

 7. Pingback: PaucStadt » Kolya (1996)

 8. Opala!

  Komaj čakam na uresničitev zgornjih zapisov. Jaz sem oz. želim biti zraven 😉

Leave a Reply

Required fields are marked *.