Gregor Cuzak

on marketing, business and philosophy

Agenti

| 6 Comments

Na kratko o agentih. Pa ne o navadnih. Ampak o tistih, o katerih je pisal Douglas Hofstädter v svoji knjigi Fluid Concepts and Creative Analogies. Douglas je sicer znan po knjigi Gödel Escher Bach, the Eternal Golden Braid, ki je svoj čas slovela kot najtrši oreh za najbistrejše študente na ameriških univerzah. Douglasov oče pa je bil Robert, ki je leta 1961 dobil Nobelovo nagrado za fiziko. Tako.

Douglas je v knjigi o fluidnih konceptih podrobno razdelal eno od področij umetne inteligence. Na primeru mravljišča je pokazal, kako navidez neinteligentni agentje, mravlje, s sodelovanjem ustvarijo inteligentno vedenje. Nato je analogijo mravljišča prenesel na možgane, vlogo mravlj pa je namenil nevronom.

Rezultat razmišljanja je ta, da bodisi nismo inteligentni, ali pa moramo priznati inteligenco tudi mravljam. Ali je inteligenca t.i. ’emergent’ lastnost sistema ali je obratno inteligenca že v t.i. ‘neumnem’ agentu?

Kaj pa če je celo vesolje mravljišče, osnovni delci pa mravlje. Ali je vesolje inteligentno, ali so intelignetni osnovni delci?

Ali smo ljudje inteligentni?

ps: Miloš, vrni mi knjigo 😛

6 Comments

 1. Živjo!

  Ravno tri dni nazaj prebral do konca. Zgleda,d ase je prej nisem upu brat, ker še nisem mel magisterija. Najbolj mi je bilo všeč to, ko razmišlja o človeku kot stroju, ki se v trenutku zavedanja lastnega inteligentnega obstoja znajde v konfliktu, ko se zave svojega neobstoja. Torej “superštevilo”, ki dokaže nepopolnost sistema naše inteligence. Zelo lepo pojasnjen tudi odgovor “MU” in holističnost Zen-a.

  Ti jo prinesem, ko mi javiš za okvir.

 2. A misliš pri tem, da je inteligenca precenjena IQ inteligenco. Se strinjam. Sam vedno bolj verjamem v 1) druge oblike inteligenc (po npr. Gardnerju) in pa 2) v intuicijo, sinhronost in še kaj.

 3. @Danilo
  Inteligenca je precenjena.

 4. Pravzaprav mi je vseeno, kaj se dogaja znotraj. Zunaj pa se to kaže kot inteligenca. Kakorkoli že, pri nekem dovolj nizkem nivoju gre za biokemijske reakcije.
  Zanimiva pa mi je analogija: kakšno pa je “mravljišče inteligentnih ljudi. A dobimo neko superinteligenco. Močno verjamem, da jo. In vem, da jo še v zelo mali meri izkoriščamo.

Leave a Reply

Required fields are marked *.